sobota 19. května 2012

Julie Kagawa-Železný král

Autorka: Julie Kagawa
Originál: The Iron king
Série: Iron Fey
Díl: #1
Přeložil: Jan Kantůrek
České vydání: 368 stran, hardback
Nakladatelství: Knižní klub, 2012

Anotace:
První díl skvěle hodnocené „young adult“ série s nádechem fantasy. Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Během záchranné mise se ukáže, že Meghan je dcerou mocného Letního krále a ona samotná je pro mnoho obyvatel říše cennou trofejí. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…


Knihu si můžete zakoupit na internetu za skvělou cenu nebo v každém dobrém knihkupectví.




Moje recenze (obsahuje pouze mírné spoilery!):


Meghan je středoškolácký loser. Divná holka, která žije se svou matkou, nevlastním otcem a nevlastním bratrem na prasečí farmě. Buď ji ve škole všichni ignorují, nebo hůř-zesměšňují ji. Až na jejího nejlepšího přítele Robbieho. Když se ale na své šestnácté narozeniny rozhodne vzít věci pevně do rukou, a osloví nejoblíbenějšího kluka na škole-kluka který se jí líbí- začnou se dít divné věci. 

Dozví se, že jejího čtyřletého bratra Ethana unesli férové, a na jeho místo nasadily podvržence. Že její přítel Robbie je ve skutečnosti Puk neboli Robin Goodfelow ze Snu noci Svatojánské. Když se vydá zachránit Ethana zjistí, že ona sama je poloviční víla, a nejen to, je to dokonce dcera letního krále Oberona, který žije v Letním dvoře na místě zvaném Kdesikdys. 

Když se řekne víla, okamžitě se mi vybaví Zvonilka z Petra Pana. Malá, křehké, létající stvoření. Ale že by víly-nebo v tomhle příběh spíše Fériové- chodily na střední školu? Ubližovalo jim železo, a byly i několik set let staré? 

Začnu se zápory knihy, protože jich nebude tolik :D Meghan. V první polovině knihy mě doslova rozčilovala. Puk jí řekl, že nesmí chodit sama ven, nebo ji sežerou. A co udělá? Při první příležitosti jde v noci (!) sama ven. A co se nestane. Málem ji sežerou. Dělala si dluhy, které mohly mít i smrtelné následky na každém kroku, a až pak si uvědomovala následky. Při některých jejích činech jsem si opravdu klepala na čelo. Ale v druhé polovině už se ukázala jako opravdová hrdinka, která ví co chce, a    jde za tím. Snažila se být mazaná, myslet dopředu a uvažovala nad následky. 

Potom král Oberon. Celé tři dny nechá svoji jedinou milovanou dcerušku dřít v kuchyni. Jasně možná to nařídila jeho žena (i když jí Oberon zakázal jakkoliv jí ublížit) , ale Oberon ukázal, že se jí rozhodně nebojí tak proč? Byl to snad pokus autorky, aby čtenář Meghan litoval? Protože jestli ano, u mě to rozhodně nefungovalo. 

A konečně klady. Železný král je napínavá kniha, kde se najdou i opravdu vtipné hlášky . Nechybí tam ani romantika a postava, kterou si prostě zamilujete. V téhle knize to (pro mě) byl jednoznačně Zimní princ Ash. Je chytrý, rozkošný a úžasný :D A pod tou tvrdou slupkou se skrývá citlivý muž. Navíc je to perfektní bad guy- no taaaak! A když se do sebe s Meghan zamilují nechybí ani zakázaná láska. 

Když Julie vykreslovala Kdesikdys, připadalo mi to strašně živé. Krásná příroda-i když na druhou stranu na vás snad na každém rohu vyskočí nějaké stvoření, které vás chce sníst nebo k něčemu využít-a že jich tam bylo požehnaně. 

Popis jak hlavních, tak vedlejších postav byl podle mě taky hodně promyšlený, stejně jako děj. Autorka si nechala spoustu tajemství a nevysvětlených situací. *SPOILER* Například jak Meghan přišla o jednu štastnou vzpomínku. O jakou se snad dozvíme v druhém dílu :) *KONEC SPOILERU* Což je asi taky plus.

Takže konečné shrnutí. Kniha se mi opravdu velmi líbila, a chtěla bych jí dát 10, ale všichni říkají, že další dva díly jsou mnohem lepší, a tak dám jenom devět, a budu čekat co dál :)



4 komentáře:

  1. Bojím se, aby na mě knížka nebyla až moc fantasy, ale přečíst bych si ji rozhodně chtěla :-) super recenze!!

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem nečetla, každopádně i v této recenzi vidím, že je tam docela dost věcí, které by mě (asi) rozčilovaly. Možná si ji seženu, ale nebudu po ní pátrat nijak aktivně...
    Má tedy nádhernou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno jsem knihu četla a byla opravdu skvělá :) Ráda jsem se ponořila do tohoto světa a autorka byla skvělou průvodkyní. Druhý díl skončil docela překvapivě a já se nemůžu dočkat na další díl! To čekání je nekonečné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další důvod, proč si ten druhý díl schovávám na později :D

      Vymazat