pondělí 27. srpna 2012

Cassandra Clare: Město z kostí

Autorka: Cassandra Clare
Originál:
City of Bones
Přeložila
: Eva Maršíková
České vydání: 416 stran, harback
Nakladatelství: Mladá fronta, 2009

Anotace:

Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou "vnitřní zrak"? To by rádi věděli i Lovci stínů.

 Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s ním nebudou chtít přestat.

Moje recenze: 

Stručný děj


Clary je obyčejná patnáctiletá dívka, nebo si to alespoň myslí. Ale když se vydá se svým kamarádem Simonem do jednoho newyorského klubu, uvidí vraždu-tři teenageři se zvláštními tetováními a ještě zvláštnějšími zbraněmi zabijí nějakého kluka. Ale tělo prostě zmizí, a útočníky nikdo jiný nevidí . Když se navíc dozví, že oni záhadní teenageři jsou vlastně lovci stínů-neboli zabíječi démonů, obyčejnost Clary se pomalu ale jistě vytrácí a ona je vtažena do světa démonů a lovců stínů, protože její matka je unesena a na Clary zaůtočí démon. Ale jak je monžé, že Clary démony a lovce vidí? Je asi jasné, že to Clary nenechá jen tak, a pokusí se matku zachránit. A pomáhat jí v tom budou oni záhadní lovci stínů-Jace a sourozenci Alek a Isabella. Ale čím více se Clary seznamuje se světem, který má být civilům skryt, tím hlouběji se dostává pod povrch, a odhaluje mnohé tajemství, z nichž některé by ji mohly stát život.

Obálka

 Ehm... Tak abych řekla pravdu, z téhle obálky jsem byla tak trochu zklmananá. Chci říct, originální obálka vám vezme dech-božský Jace!!! Ale ta naše... Pokud to na obálce je Jace...Font se mi líbí, bílé stránky taky, zadní strana se mi líbí, hřbet naprosto miluju! Jenom přední strana to "kazí". Ta černá příšerka, která má asi představovat démona je tam naprosto k ničemu a je hnusná. Navíc mi to připadá spíš jako pavouk... trochu zmutovaný, ale pavouk. A o Jacovi-ne-Jacovi už se radši zmiňovat nebudu. Ůtěchou je, že nakladatelství se poučilo, a další obálky jsou nádherné-originální. Jenom je škoda, že už to k sobě nebude ladit.

Samochvála smrdí 

Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s ním nebudou chtít přestat. 

To hlásá  zadní strana knihy. Už když jsem to viděla, tak jsem se na knihu těšila o trochu méně. Samochvála smrdí, a navíc mi nikdo nebude říkat s čím nebudu chtít přestat! :D Ale jakmile jsem se začetla a dodčetla, tak jsem to pochopila. Ono to na mě totiž sedí. Knihu jsem zhltla jako malinu. Nemohla -co nemohla já jsem se od ní ani nechtěla odtrhnout!


Infakrt 

 Už jsem přemýšlela, že bych si na Goodreads udělala poličku s názvem " infakrt", kam budu dávat knihy, ze kterých se mi zastavilo srdce. A tahle by byla jedna z nich. Zástavu jsem měla hned několikrát, a ve většině případů za to mohl Jace. Ale co mě ůplně dorazilo, byl konec. No ta chvilka před koncem, kdy vyšla najevo ta věc....kašlu na to 
*SPOILER*!! 

Kdo četl asi ví kteou věc myslím... ale JAK MŮŽE BÝT CLARY JACEOVA SESTRA??!!!! SAKRA!! ONI DVA MUSÍ BÝT SPOLU!! 

*KONEC SPOILERU*!

 

Slovo závěrem 

Clary jsem si oblíbila až časem, ale Jace jsem začala zbožňovat už od první stránky kdy se tam objevil. Takový ten klasická typ: na povrchu tvrďák-uvnitř ůžasný kluk. A ty sarkastické hlášky mě dostávaly do kolen :D Jenom jedna otázečka. Proč takového kluka nemůžu nikde najít?!  Ani nevíte jak mě štve, že jsem se ke knize dostala až teď. Když jsem dočetla, málem jsem začala mlátit hlavou o stěnu, a to nejen kvůli ději, ale hlavně kvůli mému zpoždění. Mám ale pocit, že se mi to poslední dobou stává často, že narazím na knihy, které u nás vyšly třeba před rokem, dvěma... a já je začnu číst až TEĎ! Má to ale i svou výhodu-a tou je film. Natáčení je v plném proudu, a já se na něj strašně těším! Ale asi bych nevydržela čekat jako ti, co knihu četli už dávno, a o filmu se dozvěděli třeba před rokem... Konečně taky můžu říct-ne toho herce bych tam nedala :D No počet hvězdiček je snad více než jasný a já se strašně moc těším na další díly!



  Chtěla bych poděkovat nakladatelství Mladá fronta za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!




26 komentářů:

  1. ja si to tiež chcem už prečítať 8D
    pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra ta obálka je příšernost. Možná to bude jedním z důvodů, proč jsem knížku prostě přehlédla. Ale po přečtení tvé recenze ji řadím do kategorie "chci a musím si přečíst". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Ale originální obálka je nádherná :) Hlavně proto jsem se rozhodla si ji přečíst :)

      Vymazat
  3. Tak tato kniha je už dlouho na mém seznamu knih, které si chci někdy přečíst a pořád v něm je :-) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak hodně štěstí, ať se k ní brzo dostaneš :D

      Vymazat
  4. Ta obálka je fakt děsná, doufám, že někdy dojde k přetisku :D .. už jenom kvůli tomu jsem se rozhodla, že si knížku nekoupím.. a kde jsi proboha vyškemrala recenzák? :) koukej mi napsat na email :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K přetisku se prý nechystá :/ a já jsem psala o spolupráci na http://www.kniha.cz/ Doporučuju napsat přímo na marketing, protože než se to k nim dostalo uběhl asi měsíc :D (já jsem v kontaktu s panem Vohnickým)

      Vymazat
  5. Do této knihy jsem se totálně zamilovala. Moc dobře se mi četla všechno mě na ní bavilo, teď čtu druhý díl a myslím, že Cassandra Clare je naprosto perfetkní spisovatelka, Město z popela je stejně svělá kniha jako Město z kostí :))))) A mimochodem moc pěkná recenze :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej! Je úplně wooow :D Taky se brzy chystám na druhý díl, tak jsem zvědavá na tvoji recenzi :D A děkuju :) Já naprosto miluju tvoje recenze a blog :D Strašně ráda tam chodím :) Mimochodem můžu se zeptat jak jsi přišla na název? :D Asi je to blbá otázka, ale tak nějak nechápu proč je to Nickyho knižní koutek když ty jsi Snow Fairy :D Ještě jednou děkuji :)

      Vymazat
  6. :D Kniha je naprosto úžasná :D v tom máš pravdu :D narazila jsem na ni hned jak vyšla :D takže to vydávání je hotový peklo :D a ještě když se to teď tak debilně seklo :// Musím říct že mě nenapadlo že na té obálce má být démon (Trapaas) :D Já jsem prostě v tom viděla pavouka a basta :D stejně si ale myslím že je to pavouk :D kolikrát se prostě děj neshoduje s obálkou :D Taky mě málem hráblo když jsem se dozvěděla že jsou sourozenci...a...(nebudu spoilerovat :D) Náhodou mě se Jamie jako Jace líbí :D za to nemůžu :D a jsem snad jediná komu nevadí :D ale tak nevadí :D jsem zvědavá jak zvládneme čekat na film :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za prvé vážně díky za tak dlouhý komentář :D To potěší :) Tak teď to trochu rozeberu :D Taky jsem si myslela že je to pavouk (co sežral karamel :D ) Ale pak jsem se podívala na ty nohy a jdou tam vidět prsty nebo co to je :D Doufám, že MF vydá i ten další díl :D A mohly by vydat i City of Lost Souls ale pochybuju :D Ale jak to mohla Cassandra udělat?!! :D Vrr :D ... Jak se tak dívám, tak to vyznělo vážně jinak než jsem to myslela :D Chtěla jsem tím říct, že můžu říct ten se mi nelíbí ne že se mi Jamie nelíbí :D I kdyyyž :D MŮJ Jace je víc hmm :DD

      Vymazat
  7. Tu knizku Miluji!! Jace a jeho sarkasticke hlasky :) Jsem rada že ji mam v knihovnicce, jen jeste musim doplnit dalsi dily na ktere jsem strasne natesena.
    Moc pekna recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach Jace! :D ♥ Jsme na tom stejně :D Taky mi chybí další díly-a já je potřebuju! :D Děkuji :)

      Vymazat
  8. Ta knížka je naprosto suprová!!!...škoda že není další díl :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím! :D MF sice další díl nechystá, ale Knižní klub koupil na sérii práva, a čtvrtý díl by měl vyjít někdy v roce 2014-2015... teď si nejsem jistá. Můžu ale říct, že je na co se těšit, protože pro mě byl 4. díl zatím nejlepší :)

      Vymazat
  9. Knížka absolutně dokonalá, obal absolutně zpackaný a co víc, je to obal na kterým je v originálu JACE!!! A ohledně tý obálky, tak letos v červenci má vyjít 2. vydání, už s originální obálkou :) a jestli jste někdo nečetl City of Fallen Angels nebo City of Lost Souls, tak na jednom blogu najdete překlad obou knih :) http://prekladyknih.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Tuhle knížku jsem si přivezla domů z Anglie, jsem ráda, že nemá tak s prominutím.. tak odpornou obálku! :D Je tam ten krásný chlapík! :D Na knížku se strašně těším, protože už jen ten nápad mě prostě bere. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše obálka rozhodně JE odporná! :D Jsem zvědavá, co KK vymyslí :D A ten krásný chlapík je Jace :D ♥ Ty jeho hlášky jsou mimochodem ještě krásnější :D
      Tys to ještě nečetla?! Neskutečné! Padej si to přečíst! TMI je jedna z mých nejoblíbenějších sérií, a já jenom počítám dny do roku 2014, kdy vyjde 6. díl, protože ten 5. byl prostě brutální! :D

      Vymazat
  11. Omlouvám se ale mě tahle kniha opravdu moc nezaujala. Pár prvních stránek bylo skvělých ale pak jsem nějak začala nevnímat... No škoda. Ale asi to bude tím, že to bylo okolo Vánoc a to je vždycky šrumec... Tak se k tomu snad zase jednou dostanu a víc se do toho ponořím ;D

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. WoW!! Tuhle knihu furt nějak odkládám ale až dočtu Váhání rozhodně si ji přečtu :) Mimochodem super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj..ja jsem se precetla tu knizku vsechny dily..krome tech ktery jsou prelozeny jen do ajiny...a musim rict,ze je suprova..Vis o tom ze to bude i ve filmu?...Ale stejne vim..ze je to lepsi kdyz se to cte :/

    OdpovědětVymazat
  15. Tak u téhle knížky si musím dát re-reading a to ještě nejlíp, než bude film :) Už jsem ji kdysi četla a úplně jsem do ní byla zažraná /to jsem i teď, ale pořád mi utíkají nějaké drobnosti :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak na tuhle knížku se vysloveně šíleně těším až si ji koupím!
    A s těmi novými obálkami to bude něco! :))
    Už aby byl film!!

    OdpovědětVymazat
  17. Já knihu miluju, i když teda ten ošklivej Jace na obálce mne zrovna moc nepřitahuje. Máš u mě plus za Magnuse s Alecem! Love them ♥♥♥

    OdpovědětVymazat