pátek 31. srpna 2012

Eden Maguire: Krásní mrtví-Arizona

Autor: Eden Maguire
OriginálBeautiful dead
Série: Krásní mrtví (1.díl)
Přeložila: Edita Drozdová
České vydání: 274 stran, paperback
Nakladatelství: Fragment, 2011

Anotace: 
Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím. Druhý díl napínavé tajemné série Krásní mrtví. Odhalí Darina včas temná tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých? Po Krásných mrtvých není několik týdnů ani stopy. Darině se po Phoenixovi strašně stýská. Snad se vrátí a pomůže jí vyřešit tajemství další záhadné smrti. Je to už skoro rok, co se Arizona utopila v Hartmannově jezeře. Podle všeho (a všech) to byla sebevražda… Opravdu? Opravdu by se ta silná, sebevědomá Arizona, suverénní, nepřístupná kráska z ellertonské střední školy utopila v jezeře? Darina musí Arizoně pomoci stejně, jako pomohla Jonasovi. Ale neviditelná křídla tlučou, Krásným mrtvým hrozí nebezpečí a čas běží.

Moje recenze

Stručný děj


Poté co Darina vyřešila záhadu ohledně Jonasovy vraždy, se musí hned pustit do další, aby mohla být se svým milovaným Phoenixem. Ale jakoby objasnění vraždy nebylo už tak těžké, Darina musí řešit vraždu Arizony. Mohla by spočítat na prstech jedné ruky co o ní ví. Ale i přesto že Arizona je krásná, soběstačná, uzavřená...je mrtvá. A to z ní dělá "Darininu klientku" (to se mi líbí :D) A jak že vlastně zemřela? Utopila se v  Hartmanově jezeře. Případ byl uzavřen jako sebevražda, ale ti co Arizonu znali-opravdu znali-si myslí něco jiného. Arizona prostě není ten typ, který páchá sebevraždy. A proto ji Hunter vrátil zpátky z limbu. Tím se stala Krásnou mrtvou, a dostala rok na to, aby zjistila jak zemřela a unikla věčnému zatracení v limbu. Problém je v tom, že Arizona ani nikdo jiný si nikdo ze své smrti nic nepamatuje. A tak je to všechno vlastně na Darině. S Jonasem to bylo lehčí, protože to byl její kamarád, ale s Arizonou se v lásce moc nemají. A navíc je to mnohem těžší, když si Arizona nechává spoustu věcí pro sebe-spoustu důležitých věcí. 

Konečně! Arizona! Podle stejné osnovy...


Na druhý díl jsem se těšila hodně. O hodně víc než na první, protože Arizonu jsem si oblíbila už v jedničce. Je to jeden z těch světlých bodů příběhu. Měla jsem takové tušení, že Arizonin příběh bude nejlepší z celé série. I když jsme zatím další dva díly nečetla, pořád si to myslím. Jenom je mi strašně líto, že se autorka držela naprosto stejné osnovy jako v prvním díle. Když jsem dočetla tak jsem si říkala WTF? Jestli bude celá série na jedno brdo tak to potěš.... Začne to ufňukanou Darinou, která musí být se svým milovaným. Jde za Krásnými mrtvými kde je jí přidělen jeden zombie středoškolák. Snaží se vyřešit záhadu, stihne to tak tak a pak odejde ruku v ruce s Phoenixem do západu slunce. Dokonce i to jak se to vyřešilo!  
*SPOILER*

Na konci se vrátili v čase k oné "nehodě". Zjistili že to byla vražda. Fine. Vrátili se zpátky. Rozčilený magor (v tomto případě Arizonin přítel) zabije jejího vraha. Co vám to připomíná? PRVNÍ DÍL! Jasně chápu že návrat v čase je strašně bolestivý, ale stejně to zase udělali, tak nechápu proč to nechali na poslední chvíli a neudělali to hned na začátku?  

*KONEC SPOILERU*

Jestli takhle skončí i další dva díly, tak se máme opravdu na co těšit (vidíte ten sarkasmus?)

Slovo závěrem

Vím, že jsem to říkala, ale Darina prostě není jedna z mých top hrdinek. Naopak jsem si velice oblíbila Arizonina mladšího brášku Ravena. Dokážu si to chuďátko živě představit. Vůbec by mi nevadilo, kdyby tam bylo víc scén s Ravenem a méně Dariny s Phoenixem. No tak! Ta holka by si měla konečně uvědomit že její kluk je mrtvá! Haló! Země volá Darinu! Prober se! Zajímalo by mě, co bude dělat až vyřeší Phoenixovu vraždu? Až odejde-a tentokrát už natrvalo. No ale to asi uvidíme v posledním díle, teď jde o druhý.  Ale tahle kniha se četla velmi dobře, protože překlad byl skvělý! Vzhledem k malému počtu stránek se kniha, ba co celá série četla velmi rychle, já jsem zatím každý díl četla jeden den.  Dala bych i čtyři hvězdičky-vážně! Darina mi opravdu vadí, ale Arizona to tak nějak kompenzovala. Ale to že je to "na jedno brdo" jako první díl, mi vadí mnohem víc. Série je pro mě takový průměr, a to hlavně díky detektivní zápletce, a některým vedlejším postavám. Jsem strašně zvědavá na třetí díl, hlavně protože mě zajímá, jestli se autorka odváže a vymyslí jiný konec ;)


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!




6 komentářů:

  1. Tahle série mě nezaujala - zasekla jsem se u prvního dílu a nějak se nechystám na pokračování. Pěkná recenze, i když vzhledem k těm negativům jsem čekala nižšíh hodnocení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se překlikla :D Mají tam být 3 :D No už jsem to spravila :D Pro mě je to takový průměr :) Arizonu jsem si oblíbila, a ta detektivní zápletka taky není zase až tak špatná :)

      Vymazat
  2. tiež by som knihu ohodnotila troma hviezdičkami :) nebolo to nič svetoborného, no určite sa mi páčila viac ako prvý diel :)

    OdpovědětVymazat
  3. Stále neviem, čo si mám o tejto sérii myslieť. Kebyže sa k nej dostanem, tak si ju určite rada prečítam, ale asi ma moc neláka, ale tie obálky - treba uznať, že sú krásne 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou moc hezké :) Knihy jsou to fine ale určitě né žádná bomba :D

      Vymazat