středa 17. října 2012

Francisko Stork: Marcelo ve skutečném světě

Autor: Francisko X. Stork
Originál: Marcelo in the Real World
Přeložil: Milan Žáček 
České vydání: 302 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012

Marcelo Sandoval trpí jistou psychickou poruchou podobnou autismu. Kdybych to měla vysvětlit, trvalo by to celkem dlouho, ale ve zkratce. Marcelo vnímá svět jinak. Je pro něj těžší pochopit spoustu věcí, které nám připadají normální. Většinu času o sobě mluví ve třetí osobě, ale co je hlavní, Marcelo slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. A kvůli tomu, navštěvuje Marcelo speciální školu v Patersonu. Marcelovi se tam líbí, a tak když se ho jeho otec rozhodne z Patersonu odhlásit a poslat do "normální" školy, Marcelo ve strašně smutný, ale nakonec se s otcem dohodne, že když vydrží přes léto pracovat v jeho právnické firmě, může v Patersonu zůstat. A tak se Marcelo ocitá ve skutečném světě. Ve světě zrady, lásky, nenávisti... A Marcelo se musí snažit více než kdy dřív, aby ho ten svět nezměnil. 



Na tuhle knihu se mi píše recenze opravdu špatně. Ale to se mi bohužel u knih co se mi líbily stává. Marcelo ve skutečném světě je v mnoha ohledech skvělá a jedinečná kniha. Ale přesto není dokonalá.

Kniha mě zaujala už v originále, nejen obálkou, ale i anotací a nadšenými ohlasy. Sice jsem se bála té angličtiny, ale byla jsem rozhodnutá si knihu přečíst. Když jsem se pak dozvěděla, že vyjde u nás, u nakladatelství CooBoo, byla jsem nadšená! Ale ke koupi jsem se odhodlala až po čase. Nechápu, jestli jsem tak váhala ze strachu nad zklamáním, nebo se vždycky objevilo něco, co mě lákalo dříve. Ale teď bych si za to nejraději nafackovala.

Příběh je tak neobyčejně obyčejný, až mi z toho jde hlava kolem. Kdybych to měla shrnout, je to příběh o nemocném chlapci, který se vydává do skutečného světa, a tam na něj čeká spoustu problémů. No, problém ale je, že tak jednoduché to není. Marcelo je neobyčejný chlapec, ale to asi došlo i těm, kdo knihu nečetli, ale po jejím přečtení jsem se musela nad některými jeho myšlenkami usmát, nad jinými zase zamyslet. Každopádně se řadí mezi mé oblíbené hrdiny právě tím, jak je jiný. Přirovnala bych ho ke koťátku. Nevinnému, naivními koťátku, které máte chuť obejmout a ochránit ho před světem. Ale tohle koťátko si je naprosto přesně vědomo toho, co chce. Občas jsem Marcelovi i záviděla to, jak je pro něj všechno černobílé. Dobré, nebo špatné. Nic mezi tím. 

Děj samotný není napěchovaný akcí, ale spíše pomalu plyne. Dle mého názoru ani nejde tak o příběh, jako spíše o pochopení Marcela, toho na co myslí lidé s podobným... "problémem", toho, jak vidí svět, který je nám tak známý. A tento účel splnila kniha na výbornou. Takže je jasné, že z ní nebudou nadšení lidé, kteří milují akci, drama či milostné trojúhelníky, ale i tak bych ho doporučila všem typům a všem věkovým kategoriím, protože tahle kniha vás zaručeně donutí se zamyslet.

Kniha ve mě zanechala spoustu otázek ohledně samotného děje. Nejvíce mě ale zajímalo, jak se nakonec vyvine Marcelův vztah s... jistou dívkou. A proto když jsem dočetla, snažila jsem se zjistit, jestli autor neplánuje nějaké volné pokračování. Bohužel nic takového nechystá, a mě to připadá jako velká škoda. Myslím, že není problém s příběhem, protože Stork by určitě něco vymyslel, ale pro něj je Marcelo očividně uzavřený, a zaměřuje se spíše na nové příběhy.

I když se mi kniha svým způsobem hrozně líbila, nemůžu se přinutit k tomu, dát jí pět hvězdiček. Nevím, jestli je to tím, že tohle prostě není něco, co bych vyhledávala a četla v jednom kuse, ale jednou za čas je příjemné si odpočinout od upírů, vlkodlaků, a podobné havěti. Ale i přesto, že pro mě kniha dokonalá nebyla, získala si spoustu lidí, kteří se s radostí vrací zpět k Marcelovi, a jeho světu.






3 komentáře:

  1. Svět některých autistů je mnohdy krásný... I když ne vždy. Je škoda, že to spousta lidí odmítá pochopit. Kdybychom všichni byli jako oni, svět by hned vypadal jinak.
    Knihu jsem ještě nečetla, ale připisuji ji na seznam. Snad se k ní někdy doberu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím :) I když to mají hodně těžké, tak v některých věcech jsou na tom lépe než "normální" lidé... je škoda, že je někteří pitomci za jejich odlišnost odsuzují...
      Určitě si myslím, že by sis ji měla přečíst :) Je to jedna z knih, na kterou jen tak nezapomeneš :))

      Vymazat
  2. Marcelo je podle mě ukázková čtyřhvězdičková kniha. V jistém smyslu jsou tam opravdu některé věci nedořešené a ačkoliv je to kniha jedinečná, není dokonalá.
    Líbí se mi to přirovnání ke koťátku :D

    OdpovědětVymazat