pátek 15. března 2013

Wendy Higgins- Sweet evil


Autorka: Wendy Higgins
Série: The Sweet Trilogy
Anglické vydání: 453 stran, paperback
České vydání: Vyjde v říjnu u nakladatelství CooBoo
Nakladatelství: HarperTeen, 2012

Anna je dokonalý příklad hodné dívky. Nepije, nekouří, nelže, neporušuje pravidla. Ale taky od mala vidí emoce jiných lidí. Ví, že není normální, ale neví co je vlastně zač. Až když ji její kamarád vezme na koncert jeho oblíbené kapely, kde pozná Kaidana Rowea. Kaidan je Annin pravý opak, a možná proto ji tak přitahuje. Ale když zjistí, že její otec, je stejně jako Kaidanův Démon, a ona musí šířit zlo, dojde jí taky, že s Kaidanem prostě být nemůže. Annin otec přichází na scénu, a ona zjišťuje pravdu o své mrtvé matce. Přikloní se Anna na stranu dobra, nebo se nechá ovládnout zlem?



Sweet evil má na Goodreads celkem vysoké hodnocení, a spousta mých přátel z ní byla úplně na větvi. Kniha má navíc úžasnou obálku, tak jsem si řekla, proč bych si ji nepřečetla? Původně jsem měla v plánu počkat do října na české vydání, ale když na ni začala kamarádka pět oslavné ódy, vykašlala jsem se na čekání, a do knížky se pustila v originále. Doteď si nejsem tak úplně jistá, co si o tom myslet. 

Co se mi na knížce líbilo, byl více méně originální námět. I když se tady nachází Andělé, Démoni a Nefilim, Wendy to vzala po svém. Nefilim jsou děti Démonů, a jakožto hodné děti musí chodit ve šlépějích svých otců, a šířit mezi lidmi zlo. Nemají na výběr, protože i kdyby nakrásně odmítli, skončili by mrtví. Zajímavé je, že Wendy nám naservírovala Démony sedmi smrtelných hříchů-pýchy, lenosti, obžerství, hněvu, závisti, lakoty a touhy, ale k nim přidala i pět další, například Démona návykových látek, což je Annin otec. Takže tu máme celkem dvanáct Démonů, kteří byli Luciferovi nejblíž, kteří spravují tyto hříchy, a jejichž děti jsou právě Nefilim.

Anna jako hrdinka mi vážně nesedla. Snad bych ani neměla problém s tím, že nepije, nekouří a je prostě ve všech ohledech ta hodná. Ale to, že za šestnáct let nikdy nezalhala, a udělala to až když viděla Kaidana... A co, že to bylo za lež? Anna řekla, že má Kaidan kapavku. Ale nebojte! Po dvou minutách to odvolala, a Kaidanovi to řekla. Ne, vážně nežertuji. Tady mi přišlo, že se autorka až moc snažila, aby Anna působila jako ta hodná, a Kaidan jako ten zlý. A snažila se tak moc, že to vyznělo hrozně uměle. Annu jsem nesnášela stránku od stránky víc a říkala jsem si, jak může být někdo tak pitomý. Ale doteď se musím smát, když si vzpomenu, jak se Anna Kaidana zeptala, jestli se mu líbí. Na tom by nebylo nic špatného, spíš naopak, Anna má kuráž. Vtipné bylo to, že se ho zeptala, když ho viděla podruhé v životě. Prohodili tak deset vět, a Anna na něj vybafne s touhle otázkou... Ale její opatrovnice Patty tomu nasadila korunu. Pošle svoji nezletilou dceru do Kalifornie se synem démona. Geniální! Mám takový pocit, že Kaidan musel na Patty použít nějakou formu nátlaku, protože tohle vážně není normální.


Když už mě neohromila hlavní hrdinka, doufala jsem, že se to podaří Kaidanovi. Když jsem totiž viděla tu spoustu óchajících, a ještě větší spoustu áchajících komentářů na jeho adresu, čekala jsem nějakého bad boye, který mi vyrazí dech. Bohužel jsem se zase nedočkala. Kaidan je klasický prototyp zlého kluka z Young Adult. Na povrchu zlý a zkažený, ale hlavní hrdinka s ním stráví nějaký čas a dojde jí, že on takový ve skutečnosti není, a chová se tak, jak se chová, protože musí. To už jsem tu měli. Navíc mě hrozně štvalo, jak se Kaidan k Anně chová. Jsou spolu sami na pokoji, v jiném státě. Po Anně můžou jít démoni, ale Kaidan jde v noci pryč, aby si mohl užít s nějakou náhodnou kolemjdoucí. Můj hrdino!


Další věc, kterou bych knize vytkla, je hrozná předvídatelnost. Nebylo tam nic, co by mě ohromilo, nebo nějakým způsobem překvapilo, takže mi nedělalo problém knihu odložit. Některé situace byly navíc opravdu přitažené za vlasy, a působily hrozně divně. Autorka nám naznačila, co se bude dít dál, ale potom dala tenhle nápad k ledu, a zaměřila se na jiné věci, bohužel méně zajímavé, což je škoda, protože kdyby se kniha ubírala jiným směrem, bylo by to o něčem úplně jiném. Právě kvůli těmto nedostatkům bych knížku označila za slabší průměr. I když byl konec otevřený, nevyvolalo to ve mně potřebu po dalším díle, ale přesto si ho někdy přečtu, protože mě zajímá, jak to nakonec dopadne.  Nebylo to nic světoborného, ale spíše zpestření nudného odpoledne.







21 komentářů:

  1. Toto sa chystám čítať, dúfala som, že top bude absolútne úžasné. Ale ako vidím, máme tu ďalší prototyp Belly 8D No určite sa to chystám čítať, tá obálka je nádherná 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vyloženě špatná, ale nic pro mě :D Jsem zvědavá, co na to řekneš :)
      Ta obálka je prostě nádherná ♥ Mně se hrozně líbí ten kontrast dobra a zla :)
      Děkuju! :)

      Vymazat
  2. Obálka vypadá skvěle, ale nevím jestli bych takový tip knížky momentálně překousla. :D Moc hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám hodně lidí, kterým se vážně líbila, ale pokud máme podobný vkus, asi bych na ni nespěchala :D
      Děkuju! :)

      Vymazat
  3. Měla jsem v plánu si tuhle knihu přečíst, když už má v češtině vyjít. Teď ale nevím. S hlavními hrdinkami mám často problém a takový typy jako je Anna fakt nesnáším. Mám pak při čtení vždycky chuť mlátit hlavou do zdi.
    Takže ještě uvidím, zatím to ale asi nebude nijak spěchat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nedávno zkoušela udělat seznam nejlepších hrdinek o kterých jsem četla, a měla jsem problém vybrat nejlepší pětku. Skoro na každí hrdince mi něco vadí :D
      S tou zdí ti naprosto rozumím. Já jsem se některým absurditám musela smát při některých absurditách nevěděla, jestli se smát nebo brečet.
      Říjen je daleko :D

      Vymazat
  4. Přidám si to na seznam "k předčtení"...je neuvěřitelný kolik knížek má hlavní hrdinku Annu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si nedávno říkala! :D Taky roste počet zrzek :D

      Vymazat
  5. Napriek tomu,že sa ti to až tak nepáčilo, treba uznať, že tá obálka je úžasná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je geniální! Doufám, že na ni CooBoo seženu práva :)

      Vymazat
  6. mě to zaujalo hlavně kvuli obálky :D ale jak tak vidím, tak se hned do čtení nepohrnu...
    pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky řídím hlavně podle obálky, anotace nečtu, a pak to takhle dopadá :D Je pravda, že hodně lidem se líbila, tak třeba by ses zařadila do té druhé skupiny :)
      Děkuju!

      Vymazat
  7. Fuu, recenzia vyzerá nadmieru zaujímavo a aj samotná kniha, akurát ten dej mi už nepríde ktovieako nový alebo niečím iným od iných kníh. Kontrast dobra a zla je už vykreslený v toľkých knihách a stále je to o tom istom. Ale typ takýchto kníh ma baví, takže po nej časom určite siahnem. Čítala si ju v angličtine alebo v češtine? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V angličtině :) V češtině vyjde až v říjnu :D

      Vymazat
  8. dalsia knizka, ktoru som si pridala na zoznam co este musim precitat

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím že si to přečtu, protože obálka vypadá opravdu dobře. Ale myslím, že jak řekla E_V_E bude to jen další Bella atd... :D

    OdpovědětVymazat
  10. To ne :D já jsem se tak těšila a jestli je Anna taková, jak říkáš, tak ji zabiju po 3 sekundách. Já s hodnýma holkama nemám moc trpělivosti :D

    OdpovědětVymazat
  11. O tehle knize slysim poprve, ale obalka me zaujala absolutne na prvni pohled ! Recenze je skvela, ale pokud mam podobny vkus na knihy jako ty (coz mam :D tak si tu knizku asi neprectu :( musim ale rict ze v.knihovnicce by vypadala uzasne <3

    OdpovědětVymazat
  12. Už se nemůžu dočkat až vyjde :))

    OdpovědětVymazat
  13. Já bych tedy řekla,ze tahle kniha je skvělá.Přečetla sem ji za jeden den,jak sem od ni nemohla odtrhnout oči :). Ted už sem přečetla i 2,která nebyla tak záživná jako ta první,ale vsadim se,že Wendy to v 3dile ještě rozjede :D.Už se nemůžu dočkat az si budu moct přečíst 3 díl. Tahle kniha ma prostě vsechno!:) Rozhodne doporučuji!!!!

    OdpovědětVymazat