středa 29. května 2013

Kody Keplinger- The Duff


Autorka:  Kody Keplinger
Anglické vydání: hardback, 280 stran
České vydání: Nevyšlo
Nakladatelství: Little Brown/Poppy, 2010

Bianca Piper je obyčejná středoškolačka. Doma má problémy, ale má milující kamarádky, které ji vždycky podpoří. Pak ji ale školní děvkař Wesley Rush řekne, že je Duff- ve volném překladu to znamená určená, ošklivá, tlustá kamarádka. Biance se navíc začne všechno hroutit, protože její matka, která je věčně na cestách už toho má dost, a její otec začne problémy řešit po svém. A tak Bianca hledá únik, přičemž ho nakonec najde v náruči právě Wesleyho. Začne s ním spát, aby vypnula a odprostila se od každodenních problémů. Ale Biancu by nenapadlo, že všechno může skončit úplně jinak, než původně zamýšlela.




The Duff je poměrně známá kniha, sice především v Americe, ale dostává se do podvědomí i českých čtenářů. Já jsem si The Duff chtěla přečíst hlavně kvůli rozporuplným recenzím-abych si na ni mohla udělat vlastní názor. Po přečtení mi došlo, proč se to spoustě lidí nelíbí. Je tam sex. Jsou tam sprostá slova. A Kody se na všechno dívá zpříma. Nesnaží se žádnému tématu vyhnout, a přitom všechno podává hrozně nenuceně a realisticky. Holt to tak je, a dospívající spolu prostě spí. To je něco, co mi u YA chybí. Nemyslete si o mně, že potřebuji sexuální scény v každé knize, a bez toho stojí ta kniha za nic, protože tak to není. Jde o to, že někteří autoři ze svých hrdinů dělají nerealistické osoby, protože aby řekněme sedmnáctiletý kluk ani nepomyslel na sex? V 90% Young Adult se o tom ani nemluví, natož aby se to dělo, a i když The Duff není přímo YA, byla to příjemná změna.

"Wesley Rush doesn't date, he fucks- everyone, for that matter."


Bianca & Wesley, aneb ústřední postavy knihy. Když mi Melody knihu doporučovala, nejednou básnila o Wesleym. A vzhledem k tomu, že mám v knihách ráda hot boys, na postavy jsem byla zvlášť zvědavá. Všemi opěvovaná Bianca mi bohužel k srdci zas tak moc nepřirostla. Uznávám, že je to úžasná postava,  a její cynický pohled na svět smíchaný se sarkastickými poznámkami mě jednoduše bavil, navíc její názor, že láska není po dvou týdnech na střední škole, ale že trvá roky, než se do sebe dva lidi zamilují, se mi líbil, a to hodně. Konečně nějaká hrdinka, která si nemyslí, že po tom, co prohodí pár slov se svým milým, je to láska až za hrob. Pche. Ale celkový dojem mi kazilo její chování a způsob řešení problémů. To, jak řešila nebo spíš neřešila? problémy s otcem, její usmíření s matkou (protože to bylo úplně normální!), pozdější ignorování přátel, to, že si něco začala s Tobym a hlavně celá ta věc s Wesleym. Wesley samotný mě taky docela zklamal, nějak nechápu, co na něm všichni vidí.

"Wesley Rush doesn't chase girls, but I'm chasing you."

Další věc, která může za to, že jsem z knihy nebyla tak nadšená, byl ten konec. Posledních pár desítek stran pro mě bylo příšerné zklamání, a zakončení bylo pomyslnou třešničkou na dortu. Jak říkám, poslední strany začaly jít z kopce. Příběh mě nebavil a všechno mi to přišlo hrozně uspěchané. Jakoby autorka už nevěděla, co psát, tak tam rychle strčila nějaký konec. Všechno se navíc vyřešilo v poslední kapitole, a bylo to hrozně... nereálné. Celý příběh mi připadal, že by se klidně mohl stát, a autorka potom napíše takový přeslazený, sentimentální a nereálný konec. Opravdu škoda... 

"Just when I think you migh have a soul, you say shit like that."


Abych to shrnula, The Duff se mi líbila. Je to milá, oddechová knížka, kterou zhltnete během dne a po přečtení máte takový ten miloučký úsměv, protože jste rádi, že to skončilo tak, jak to skončilo. Navíc má kniha hrozně jednoduchou angličtinu, takže je perfektní pro čtenáře, kteří chtějí začít se čtením knih v angličtině. Pokud hledáte něco, u čeho můžete prostě vypnout a užívat si čtení, je The Duff perfektní. Nemůžu ale říct, že by byla nejlepší ve svém žánru, protože Simone Elkeles a její Perfect chemistry sérii jen tak něco nepřekoná.



16 komentářů:

  1. Na The Duff se těším už hodně dlouho, hlavně kvůli těm ohlasům. Přeslazené konce taky nemám ráda, ale občas je fine, když nějaká kniha skončí happy endem x)
    Mimochodem díky za tip, od Simone jsem četla Leaving paradise, a nenapadlo mě pídit se po jiných knihách. Perfect chemistry ale vypadá dobře x)
    Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, já proti happy endům nic nemám, ale nemám ráda, když je to tak... moc :D Výjimka je snad jenom u Beautiful disaster, protože to je moje guilty pleasure :D
      Perfect chemistry určitě doporučuju, je to skvělá série! Mně se líbila víc než Leaving paradise :)
      Děkuju :)

      Vymazat
  2. Pekná recenzia 8) Určite si to prečítam, už dlho sa na to chystám, tá téma znie, žeby to mohla byť sranda a "romantika" 8D

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju :) Určitě si ji přečti, myslím, že se ti bude líbit :) Navíc když teď tak rozjíždíš to čtení v aj... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Na tohle se chystám, už jsem od autorky přečetla A Midsummer's Nightmare a to se mi líbilo, takže jsem zvědavá i na tuhle knihu. Jinak Simone je úžasná, co si budeme podívat :) Ale určitě doporučuji i Lisu Schroeder, ta má skvělé knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase četla The Duff a Shut out, ale na Midsummer's Nightmare se teprve chystám :D Všichni říkají, že i když je The Duff autorčina první kniha, je nejlepší. Já souhlasím, protože Shut out je hrozně...průměrná. Na Midsummer's Nightmare jsem hodně zvědavá. Jinak od Lisy jsem si vždycky chtěla přečíst The Day Before, protože jsem četla ukázky a... *-* Jenom jsem se k tomu zatím nedostala, protože na netu jsem ji nikdy nenašla, a zatím to nevypadá, že bych si ji objednala :D

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Není důvod! :D Vždyť ono to není tak, že by se mi to vyloženě nelíbilo. Jenom jsem čekala víc :D Fakt si přečti Perfect chemistry, a uvidíš :)

      Vymazat
    2. Jak dojde zpět čtečka, tak půjdu do toho, ok? :D
      Ale ty si za trest potom přečteš A Midsummer´s nightmare!!! :D

      Vymazat
  6. Mne sa The DUFF páčilo oveľa viac ako Perfect Chemistry, od Simone som už ďalšie knihy ani nečítala.
    Midsummer´s nightmare bola fakt pecka. Táto autorka mi proste prirástla k srdcu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od Simone četla první dva díly Perfect chemistry a sérii Leaving paradise a k srdci mi zase přirostla ona :)
      No tak to vypadá, že si budu muset Midsummer's nightmare přečíst co nejdřív :)

      Vymazat
  7. Na tuhle knihu se třesu už dlouho, dokonce ji mám i nahranou ve čtečce, ale ten čas pořád nějak chybí. Snad se o prázdninách najde:)
    A to, jak se v amerických knihách o ničem nemluví, mě taky hrozně vadí. Jako by tam snad všichni dospívající byli svatí. Někde jsem dokonce četla, že i Cassandra Clare, která to teda mezi Clary a Jacem taky neustále odsouvá, musela jednu trošičku žhavější scénu z CoLS přepsat do mírnější verze. To je fakt děs.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bože -_- Sucharští amíci! :D Někdy jsou ti editoři vážně na škodu. V CoLS ta scéna fakt není jakože 18+, ale celkem by mě zajímalo, jaká byla ta původní :) Nějak pochybuju, že by se Cassandra "výrazně odvázala" :D

      Vymazat
  8. Super recenzia.:) Hoci mne osobne sa kniha páčila aj s tým koncom a tak, lebo som si postavy zamilovala a môj úsmevík by bol utrpel, keby to skončilo inak.:D

    OdpovědětVymazat
  9. Ej tak tu knihu si o víkendu v Anglii rozhodně koupím. Jestli jednoduchá angličtina a ještě milý příběh tak to je něco pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  10. Knihu si plánuju přečíst pro její lehkou angličtinu, tak snad mě nezklame a navnadí na další anglicky psané knihy. :)

    OdpovědětVymazat