neděle 11. srpna 2013

Simone Elkeles- Perfect chemistry

Autorka: Simone Elkeles
Série: Perfect chemistry #1
Anglické vydání: 359 stran, paperback
České vydání: Nevyšlo
Nakladatelství: Walker Books for Young Readers, 2008

Fairfield je rozdělen na dvě části- pokud žijete na severu, jste šťastlivec. Velké domy, bílé, laťkové ploty, dokonalí a bohatí lidé. Na jižní části města to tak veselé není. Tady žijí chudí lidé a mexičtí přistěhovalci. Sex, drogy, gangy, bitky... tyhle věci jsou na denním pořádku. Perfect chemistry je příběh o tom, jak se zlý kluk z jihu zamiluje do dobré holky ze severu.... A je z toho spousta potíží. Alex je v gangu, aby od tohohle osudu ušetřil své dva mladší bratry. Když se jednou vsadí, že se dostane do kalhotek Brittany Ellisové netuší, že možná potkal osudovou lásku. Brittany je perfektní. Nebo si to alespoň všichni myslí. Uvnitř téhle na první pohled sobecké blondýny se ale skrývá obětavá dívka, která by pro svou postiženou sestru udělala cokoliv.  

Simone Elkeles považuji za autorku, která mě přivedla ke čtení v angličtině. Po tom, co jsem si zamilovala její sérii Leaving paradise, jsem se po dalších knihách od ní nějak nepídila. Možná jsem měla obavy z toho, že se mi její další knihy nebudou líbit tak moc, jak Leaving paradise, a možná jsem jenom měla tunu jiných knih na přečtení. Potom se ale naskytla perfektní příležitost, když byla Perfect chemistry vybraná jako měsíční čtení na březen v naší skupině na Goodreads. Rozhodně bych knihu doporučila na nudné letní odpoledne. Navíc pokud chcete začít se čtením v angličtině, tohle je to pravé. Simone píše jednoduchou angličtinou, takže jediný problém, který by mohl nastat jsou španělské části, ale ty si dokážete logicky přeložit.  

"You are the one girl that made me risk eveything for a future worth having."

Perfect chemistry je neuvěřitelné klišé. Ona bohatá, on chudý, nenávidí se a pak se milují- to už tu bylo nesčetněkrát. Zapněte si první mexickou telenovelu na kterou narazíte a s největší pravděpodobností tam najdete tuhle zápletku. Série proto přichází o moment překvapení, protože už od přečtení anotace vám je jasné jak to skončí. To ale neubírá na kvalitě! Jde vidět, že autorka ví co dělá a nějaké knihy už má za sebou. Příběh se čte sám a je opravdu těžké knihu odložit, protože Simone to utne vždy v tom nejlepším. Jako významné plus považuji to, že se autorka rozhodla psát z pohledu jak Alexe, tak z pohledu Brittany a příběh to posunulo zase o něco výš. Tenhle styl psaní je opravdu obtížný, ale Simone se to povedlo. Kdybyste otevřeli knihu na náhodné stránce, okamžitě poznáte, jestli se jedná o kapitoly z Alexova pohledu, nebo z pohledu Brittany.

"We're actors in our lives, pretendin' to be who we want people to think we are."

Mám plné zuby příběhů, kdy se na sebe hlavní postavy podívají a svět se přestane točit, ptáčci přestanou cvrlikat a ona si řekne, že to je ON. A týden na to si vyznávají nehynoucí lásku. To prostě není přirozené. Ve skutečném světe to tak není- a pokud ano, ten vztah většinou moc často nevydrží. Bohužel ve většině romantických knih, které jsem četla se přesně tohle děje. V Perfect chemistry ne. Tahle kniha je jedna z nejreálnějších knih, jaké jsem kdy četla. Od hlavních hrdinů, přes zápletku až po rozhovory- všechno působí reálně.

One of the things that makes me who I am is the loyalty I have to people I hold close to my heart."

Co by to bylo za romantický příběh bez pekelně sexy hlavního hrdiny. Alex Fuentes je jeden z těch šťastlivců, které si zamilujete hned po tom, co z pusy vypustí první hlášku. A stránku za stránkou si vás získává víc a víc. Je vtipný, svoji rodinu miluje nade vše na světě a nechybí mu ani nebezpečná aura, protože je v gangu a má tetování. Nejlepší rozhodně bylo, když Alex začal mluvit španělsky. Vždycky, když řekl mamacita objevil se mi na tváři připitomnělý úsměv. Brittany taky není špatná postava. Místy mi lezla na nervy, ale přesto jsem si ji svým způsobem oblíbila.

"I want to tell her how much she's become the center of my being. But I can't. The words won't come." 

Tahle recenze se mi píše opravdu těžce. Není to proto, že jsem knihu četla celkem dávno, ale proto, že se mi tak moc líbila. Je to paradox, ale knihy, které mám ráda se mi hodnotí hůř než ty, které se mi nelíbily. Perfect chemistry má spoustu chyb, ale má taky něco, kvůli čemu ty chyby bez problému ignoruji. To něco spoustě knihám chybí. Nevím, jak to mám vysvětlit- přečtěte si to a pochopíte. Co mě nejvíc naštvalo byl epilog. Ten epilog prostě "pokazil" celou knihu. Jak už jsem říkala- celý příběh je hrozně realistický a uvěřitelný, no bohužel epilog je úplná pitomost. Nakonec řeknu snad jen to, že byste si tuhle knihu rozhodně měli přečíst. Nejedná se o žádné originální dílo, které by vás posadilo na zadek, ale o úžasnou romantickou knihu, která vám zpříjemní odpoledne. Pokud se chcete pobavit, doporučuji vám podívat se na tenhle trailer, který mi poslala Vendea snad před půl rokem a ještě teď mě s ním straší. Ale varuji vás- je to neuvěřitelně chytlavé!


7 komentářů:

  1. Práve táto kniha bola moja prvá v angličtine a možno aj preto mi prirástla k srdcu :D Simone som si obľúbila a prečítala si aj ostatné knihy zo série a aj Leaving Paradise - všetky teraz patria medzi moje obľúbené =D :) Ale máš pravdu, Simone ten epilóg mohla vynechať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že se Simone začíná víc lidí :D Já jsem jako první četla právě Leaving paradise a jak nad tím tak přemýšlím, chtělo by to re-reading... Ten epilog je příšerný. To ani nemluvím o epilogu u Rules of Attraction! :D Mám strach přečíst Chain reaction :D

      Vymazat
    2. Ja som si re-reading LP dala nedávno :D

      Ani v Chain Reaction sa takému epilógu nevyhneš :D

      Vymazat
  2. Kolikrát čtu knihu s originálním námětem a dobrým příběhem, ale stejně ji nemůžu hodnotit plným počtem hvězdiček. je to přesně jak říkáš - " Perfect chemistry má spoustu chyb, ale má taky něco, kvůli čemu ty chyby bez problému ignoruji. To něco spoustě knihám chybí. "

    OdpovědětVymazat
  3. Ja milujem túto sériu. Nechápem prečo sa mi to až tak páčilo. Ja nie som na takýto štýl, ale táto sa mi veľmi páčila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně o tom mluvím! Je tam nehorázné množství věcí, které by mi normálně lezly na nervy, ale tady mi to prostě nevadí :D

      Vymazat