úterý 29. října 2013

Marissa Meyer-Scarlet

Autorka: Marissa Meyer
Originál: Scarlet
Série: Lunar Chronicles #2
Přeložila: Jana Zejmanová
České vydání: Paperback, 456 stran
Nakladatelství: Egmont, 2013


Scarlet žije na obyčejné farmě ve Francii se svou babičkou, kde pěstují ovoce, zeleninu a starají se o zvířata, aby se uživily. Všechno se ale změní, když její babička najednou zmizí a policie po dvou týdnech uzavře případ s tím, že odešla dobrovolně. Scarlet musí vzít věci do vlastních rukou a pomáhá jí s tím pouliční bojovník známý jako Vlk, který má s únosci očividně něco společného. Cinder se zatím snaží zachránit si život a utíká z vězení, přičemž s sebou bere kapitána Carswella Thornea. Cinder musí najít ženu, která je shodou okolností Scarletinou babičkou, protože by mohla mít informace o Cinder a jejím příchodu na Zemi. Cinder a Scarlet se v životě nepotkaly, ale cíl mají stejný- najít Michelle Benoitovou. 

Scarlet byla pro mnohé jednou z nejočekávanějších knih letošního roku. Marissa Meyer nám v prvním díle nazvaném Cinder představila moderní pojetí známé pohádky, kdy je Popelka kyborg a Zemi hrozí válka s obyvateli Měsíce. Cinder svou čtivostí, originalitou a skvělým příběhem vytřela spoustě skeptikům zrak. Není se proto čemu divit, že se na druhý díl, který měl být na motivy Červené Karkulky kladla velká očekávání. Já sice nepatřím mezi tu skupinu, která si nedočkavostí rvala vlasy z hlavy, ale na Scarlet jsem se vážně těšila. A teď? Po přečtení Scarlet se mezi ty šílence rozhodně řadím, protože pro další díly bych vraždila.

"Já o ní neuvažuji jako o 'kradené'. Nemají žádný důkaz, že jsem ji nechtěl vrátit."
"Chtěl jste ji vrátit?"
"Možná."

Nejsem si tak úplně jistá, jestli jsem zklamaná nebo nadšená. Před tím, než jsem se do Scarlet pustila jsem měla jistá očekávání. V prvním díle se autorka zaměřila na Popelku. Čekala jsem proto, že v tom druhém půjde pouze o Červenou Karkulku, a že Cinder aka Popelka se tam objeví jen okrajově. Ale to jsem se šeredně spletla. Marissa nám sice předložila nové hlavní hrdiny a nový příběh, ale během něho tam více a více zařazovala události a postavy z předešlého dílu. Střídají se proto kapitoly, kde se jedná převážně o Scarlet a Vlka s kapitolami, kde je Cinder a Carswell. K tomu najdete i pár kapitol, kde se blíže podíváme jak je na tom novopečený císař Kai. Jak říkám- čekala jsem něco jiného, ale tohle se mi líbí víc. Je to hlavně tím, že mě víc bavily kapitoly o Cinder a Carswellovi, protože se jedná o opravdu skvělé postavy. Cinder je stejně vtipná, chytrá a odhodlaná jako v prvním díle a Carswell? Rozhodně nejlepší postava knihy. Ve chvíli kdy se tam objevil jsem si ho zamilovala a to hlavně kvůli jeho poznámkám, ze který jsem umírala smíchy. Scarlet je hrozně otravná a tak trošku přitroublá a Vlk je prostě divný. Navíc ten jejich vztah se tam objevil úplně zničehonic. 

"Ale teď jsem kapitán. Zní to lépe. Na slečny to dělá mnohem větší dojem."

Jak jsem psala výše- postavu Cinder mám mnohem radši než Scarlet a to je asi důvod, proč se mi první díl líbil o trošku více než tenhle. Na druhou stranu, když přičtu Caswella, vyjde to asi nastejno. V prvním díle si autorka dokonale načrtla svět, ve kterém se knihy odehrávají a já doopravdy obdivuji, jak to má promyšlené do nejmenších detailů. Dalo by se říct, že Cinder byla takový rozjezd a ve Scarlet už to Marissa vybalila naplno. Hned od začátku na vás čeká spousta akce, skvělých hlášek a neuvěřitelně čtivý příběh. Jestli se vám líbil první díl, jsem si docela jistá, že tenhle se vám bude líbit taky. Nemám tušení, jak bude autorka pokračovat v dalších dílech. Jestli zase přibudou postavy- ve třetím díle by to měla být Locika (Rapunzel) a ve čtvrtém Sněhurka (Snow White)- nebo opět překvapí a udělá to úplně jinak. V každém případě si další díly nenechám ujít, protože Marissa rozjela opravdu dobrou sérii. Můžeme jenom doufat, že její kvalita neklesne. 


Chtěla bych mnohokrát poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku této knihy! Děkuji!


5 komentářů:

  1. zajímavá recenze, ještě jsem nečetla ani jedničku, ale chystám se (doufám, hodně brzy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      To bys rozhodně měla! Tohle je skvělá série. Doufám, že se ti bude líbit! :)

      Vymazat
  2. Tak to som fakt zvedavá, aké to bude. Väčšinou nemám rada, ak sa séria zameriava na nejaké postavy a potom prejde na iné. Chvíľu som si dokonca myslela, že tam Cinder a Kai ani nebudú. Touto recenziou si ma fakt upokojila.
    Musím si to zohnať. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky nemám ráda, kor když jsem si staré postavy oblíbila.
      To by byla tragédie! :D
      Rozhodně musíš- Thornea si zamiluješ :)

      Vymazat
  3. Já třeba zase hltala kapitoly s Vlkem s Scarlet a bavili mě víc než ty se Cinder,ale co ti musím dát za pravdu je že Thorne je prostě skvělej.Doufám že v dalších dílech se to nějak vyvrbí a Cinder bude s Thorneem !!:)

    OdpovědětVymazat