čtvrtek 13. prosince 2012

Lauren Oliver-Delirium


Autorka: Lauren Oliver
Originál: Delirium
Série: Delirium (#1)
Přeložila: Romana Bičíková
České vydání: 352 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012

Nacházíme se v Portlandu, v budoucnosti, kdy lidstvo vynalezlo lék, na jednu z nejzrádnějších nemocí-Amor deliria nervosa, neboli lásku. Jakmile člověk dosáhne dospělosti, tedy 18 let, jde na léčbu, která zabrání nakažení. Ale pořád tu jsou sympatizanti a Nežádoucí, kteří s léčbou nesouhlasí. Pokud je nějaký sympatizant vypátrán, je zabit nebo zajat. Nežádoucí žijí v Divočině, a společnost dělá, že neexistují. Lena se svého zákroku nemůže dočkat, a odpočítává dny, kdy jí konečně přestane hrozit smrtící nákaza. Ale pak se stane něco, co jí změní život-Lena se zamiluje.

Já jsem tuhle knihu četla v angličtině, asi před půl rokem, takže tohle bylo podruhé, co se mi dostal do rukou příběh Leny a Alexe, ale musím říct, že čtení jsem si užila snad více než napoprvé. Možná za to může výborný překlad, možná to, že jsem se zbavila předsudků ohledně Leny. Každopádně ten konec mě dopálil stejně jako poprvé. 

Hlavní hrdinka knihy-Lena si moje sympatie nezískala, tedy alespoň ne hned. Nemám ráda ustrašené hrdinky, které se pomalu bojí říct svůj názor, a právě Lena je jejich zářným příkladem. Celý její život se řídila podle pravidel, dělala co měla, a bez odmlouvání poslouchala. Jako by první polovinu knihy měla na očích klapky, a ty potom spadly dolů, a Lena konečně viděla pravdu-že všechno co ji odmala učili, všechno co jí bylo řečeno, je lež. A i když je mi jasné, že to byl autorčin záměr, nedokázala jsem se přes to přehoupnout. Naštěstí Lena se změnila, a já ji začala mít mnohem radši. Mojí nejoblíbenější postavou, je každopádně Alex. Jeho prostě nejde si nezamilovat. 

Lauren Oliver má svůj styl, který si buď zamilujete, nebo ho budete nesnášet. Lauren se totiž hodně zaměřuje na různé popisy, ať už okolí, pocitů, nebo minulosti. Spousta lidí je spíše na přímou řeč, a tyto popisy jim vadí. Já jsem už od autorky četla knihu Chvíle před koncem, a tu jsem si zamilovala. Taky mám radši přímou řeč, ale Laurenino psaní mě něčím tak fascinuje, že mi ty popisy vůbec nevadí. Možná je to tím, že Lauren píše opravdu od srdce, a nesnaží se jen získat peníze tím, že vytvoří nějakou hloupost, kterou bude natahovat a natahovat... 

Delirium je originální, ale svým  způsobem taky není. Spousta lidí ho přirovnává k Matched, a spousta si myslí, že Lauren si přečetla právě Matched, a napsala něco podobného. Když se ale podíváte, tak Matched vyšlo v listopadu, a Delirium v únoru roku 2011. Opravdu by dokázal někdo napsat a následně nechat vydat knihu za 3 měsíce? Ale i kdyby se to nějakým zázrakem dalo stihnout, já bez mučení přiznávám, že se mi Delirium líbilo mnohem víc než Matched. Možná za to může to, že Cassiu nesnáším ještě víc, než jsem nesnášela Lenu, možná to, že jsem Laurenin fanoušek, a možná za to může to, že v Deliriu není žádný milostný trojúhelník. Jak jsem četla, v druhém dílu ho tam Lauren přidá, ale zatím si můžeme užívat ničím nerušenou lásku dvou lidí. 

Naprosto mě ohromilo, že z tak jednoduché myšlenky, může vzniknout tak neuvěřitelný příběh, promyšlený do posledních detailů. Lidé věří tomu, že láska je nemoc, a jako taková nemoc by se měla léčit. Oddanost některých lidí vůči společnosti mi místy připadala až fanatická, ale právě tahle poslušnost je jeden z nejdůležitějších aspektů celé knihy, protože kdyby všichni porušovali zákon, celá myšlenka by přestala dávat smysl. Ale nemyslete si, že celá myšlenka spočívá v tom, že jakmile dovršíte dospělosti, půjdete na léčbu proti amor deliria nervosa  tím to skončí, a každý si žije vesele dál. Obyvatele jsou utlačovaní společností, ať se jedná o večerku, kontrolu hovorů nebo namátkové razie, které jsou pomalu životu nebezpečné. 

Když už vás nenadchne příběh, povede se to úpravě knihy. Bože ta obálka je neskutečná! Nejen že ta modrá je úplně odzbrojující, ale obálka je úplně jednoduchá, a v tom se skrývá její krása. A co teprve ten hřbet? Nejspíše už jste viděli obálku druhého dílu, která se jmenuje Pandemonium, a v českém překladu by měl vyjít v únoru roku 2013. Po tom konci, je to čekání jako mučení. 



Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Livro.cz! 




16 komentářů:

  1. Krásná recenze, už se na Delirium těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Doufám, že se ti bude líbit stejně jako mně :)

      Vymazat
  2. Túto knižku si rada prečítam, vyzerá super 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to definitívne, knihu teda idem zháňať aktívne a v českom preklade. Ten si viem správne užiť. :D
    Aká to nevinná veta, že láska je choroba. A keď si to niekto zoberie vážne. Stáva sa z toho horror...hmm.
    Skvelý nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juchůů :D Myslím, že ten slovenský překlad taky nemusí být špatný :D
      Amen!

      Vymazat
  4. Ten konec mě naprosto dostal, normálně jsem u něj brečela jak malá.. :/ vím, že je to asi marné, ale strašně doufám, že Alex bude i v druhém dílu, protože jsem si ho totálně zamilovala.. podle mě krásný a odzbrojující příběh.. úžasné! nevíš tak trochu i čem bude další díl? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten konec byl hrozný... Autorka mě pěkně naštvala :D Já jsem z druhého dílu četla jenom kousek (před několika měsíci v angličtině) a anotaci číst nechci (většinou tam jsou spoilery jako kráva :D) ale Lena by měla být v Divočině s Julianem (blbec, blbec, blbeec!) což je syn někoho důležitého z ABAD (Amerika bez Amor Deliria) myslím :D

      Vymazat
  5. Skvělá kniha, která hned zaujme. Super je, že druhý díl je snad ještě lepší!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se rozhodně líbil víc první díl. Juliana nemám vůbec ráda, takže mi v Pandemonium hodně vadil :D Ale na třetí díl se rozhondě těším :)

      Vymazat
    2. Mě se taky víc líbil ten první díl, ale ten konec u druhého dílu...<3

      Vymazat
  6. Originální námět, dobré zpracování, ale ty dlouhé kapitoly mě zabíjely a pořád jsem počítala stránky do konce (kapitoly) :D závěr byl romantický a pěkný ♥ doma mě už čeká druhý díl, takže nemusím čekat :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No v Pandemoniu jsou některé kapitoly ještě delší :D Ta poslední má tuším víc než 30 stran :D

      Vymazat
    2. hned 2. kapitola má přes 30 stránek :DD, ale čtou se docela rychle a zatím se mi to líbí víc než 1. díl ;)

      Vymazat
  7. Těším se až si ji přečtu, zatím jsem na dystopie neměl moc velké štěstí :)

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto super knížka :D Lauren mě teda totálně naštvala tim koncem, ale to jen proto, že jsem se do Alexe beznadějně zamilovala :D :D na konci jsem brečela jak malá i když jsem to četla po 4. :D A neskutečně se těšim až si přečtu 2. díl i když tam už (asi) nebude Alex :/ :D

    OdpovědětVymazat