neděle 16. června 2013

Kendare Blake- Dívka z nočních můr

Autorka: Kendare Blake
Originál: Girl of Nightmares
Série: Anna #2
Přeložila: Andrea Vašíčková
České vydání: hardback, 285 stran
Nakladatelství: Baronet, 2013

Už je to nějaký pátek, kdy se nejsilnější duch, jakého Cas Lowood potkal, obětoval, aby Cas a jeho přátele přežili. Když Anna zmizela v Pekle, spolu s duchem, který zabil Casova otce, nemůže na ni Cas přestat myslet. Navíc se mu Anna zjevuje v nočních můrách, mučená znova a znova, a Cas si je jistý, že není tam, kam měla po „smrti“ odejít. Je rozhodnutý ji z Pekla dostat, ať to stojí co to stojí. 




Annu krví oděnou jsem si okamžitě po přečtení zamilovala. Hrozně se mi líbilo, že hlavní postava je kluk, který se navíc chová jako kluk, že je kniha plná akce, a že se autorka přímo vyžívá v popisování nechutných věcí, při kterých vám běhá mráz po zádech. Přidejte nádherné obálky, a máte dokonalou duchařinu. Čekala jsem, že druhý díl bude stejně dobrý, ne-li lepší. Doteď vlastně nevím, co si o něm mám myslet.

"Černí labradoři by asi neměli jíst arašídové sušenky." 

Začnu s věcmi, které se mi nelíbily. V tomhle případě spíš s postavami. Cas se mi líbil stejně jako v prvním díle, možná dokonce víc. Pořád je stejně odhodlaný, a se stejným zápalem se vrhá do boje proti duchům, ale je otřesen událostmi z prvního dílu, a nemůže přestat myslet na Annu. Ale v jeho chování je vidět vývoj, kterým prošel. Thomas je rozhodně jedna z nejlepších postav. I přesto, že se často hodně bojí, je to skvělý kamarád, který Case nenechá ve štychu, a klidně se vláčí až do Anglie, aby mu pomohl. Carmel jsem neměla ráda ani v prvním díle, a tady mě štvala dvakrát tolik. Neuvěřitelně sobecká osoba. taky se zde objevila nová postava, a tou je Jestine, která mi bohužel taky nesedla. Co mě ale mrzí nejvíc, že bylo v knize hrozně málo Anny. Dalo by se říct, že se objevila až na několika posledních stránkách, a to je škoda, protože Anna je skvělá postava.

"Myslím, že jsem kdysi zabil holku, která se téhle podobala."

A pak je tu samotná kniha. Anna krví oděná mě během několika stran vtáhla do děje, a já se nemohla odtrhnout. U Dívky z nočních můr to bylo naopak. První polovinu jsem četla neuvěřitelně dlouho, protože jsem se nemohla začíst. V podstatě se nic neděje, Cas jenom sní o Anně, lituje sebe i ji, občas zabije nějakého ducha, a všem leze na nervy. Druhá polovina byla podstatně lepší, protože se konečně začalo něco dít. No a posledních 40 stran si nemůžu vynachválit. Kdyby byla celá kniha tak dobrá, jak poslední stránky, byla bych spokojená na nejvyšší míru, protože ten konec byl prostě úžasný. Tak nějak jsem tušila, že to neskončí podle mých představ, ale přesto mě konec dohnal k slzám. Opravdu úžasné zakončení série.

"Moje cesta je volná."

Abych to shrnula, Dívka z nočních můr mě nenadchla tak, jak se to povedlo Anně krví oděné, ale v každém případě se jedná o jedno z těch lepších pokračování. I přes některé nelogičnosti, přes pomalý rozjezd a přes spoustu otravných postav, vždycky když myslím na Dívku z nočních můr, vybaví se mi dechberoucí druhá půlka. Jsem zvědavá, zda se dočkáme slíbeného filmového zpracování, protože pokud tahle série půjde do kin, bude to epické. Některé scény nahánějí hrůzu, z některých vám je nevolno, a některým prostě nemůžete uvěřit. V každém případě by z knihy byl bombastický ne-tak-úplně- horor. Mrzí mě, že se dalších dílů s Annou a Casem nedočkáme, přesto si myslím, že u Case je ještě spousta možností, a Kendare by mohla něco z jeho světa napsat. Zajímá mě, jak to s ním nakonec dopadne. 



Chtěla bych poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku této knihy. Děkuji!


13 komentářů:

  1. Mne sa 1. diel až tak nepáčil, nápad dobrý, tie popisy nechutností sú skvelé 8P ale až tak to proste nenadchlo. Na 2. diel sa ale chystám, lebo to zakončenie bolo také, no zakončené. Som zvedavá, ako sa s takým niečím autorka popasovala v pokračovaní 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tahle série hrozně sedla. První díl jsem četla v době, kdy jsem potřebovala přesně něco takového, takže jsem spokojená :D Jsem zvědavá, jak budeš spokojená s tím koncem :)

      Vymazat
  2. Túto recenziu si načasovala veľmi dobre, pretože knihu práve čítam, som na nejakej 100-tej strane a zatiaľ sa nudím. Takže fakt dúfam v ten rozbeh :) Inak, ktovie prečo som si myslela, že tých častí bude viac :D Anna bola skvelá, toto ma zatiaľ nijako nenadchlo, občas rozmýšľam, či je to fakt pokračovanie TEJ anny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda! :D Jsem ráda, žes to neodložila. Já kdybych ji neměla jako RC, asi bych s tím sekla :D A byla by to škoda, protože se to fakt zlepší :)
      V dnešní době jsou totiž nekonečné série! :D Moc často se nestává, že by série skončila druhým dílem.

      Vymazat
  3. Já mám teď rozečtenou Annu a druhý díl mám doma také a série se mi už teď moc líbí. :) Sice to pro mě není něco úplně Wow ale je to moc dobrá knížka. (Sláva veletrhu, v pokoji mi visí mega plakát Anny a bojim se usnout protože ta obálka je fakt děsivá :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, je fakt skvělá :)
      Taky bych si ten plakát mohla obstarat :D Na veletrh jsem se nedostala, ale ten plakát fakt chci :D

      Vymazat
  4. První díl Anny jsem četla někdy... před rokem nebo tak nějak? A strašně se mně líbil. Furt jsem si to v hlavě představovala jako film/seriál. A i když bych ráda, tak se k druhému dílu nedokážu dokopat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty to zvlááádneš! :D Jsem si celkem jistá, že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  5. Oba dva díly mám na poličce.Plánuji si je přečíst o prázdninách.. :)))

    OdpovědětVymazat
  6. Prečo som si naivne myslela, že táto kniha je len jedna, teda, že to nie je žiadna dilógia, trilógia...? :D
    Ale aj tak vyzerá dobre :)

    OdpovědětVymazat
  7. To jsou jen dva díly? Já myslela že jsou tři :D
    První díl se mi líbil, tak uvidíme jaká bude dvojka... :)

    OdpovědětVymazat