neděle 8. září 2013

Meg Cabot- V kůži supermodelky

Autorka: Meg Cabot
Originál: Airhead
Série: Airhead #1
Přeložila: Jana Jašová
České vydání: hardback, 254 stran
Nakladatelství: Knižní klub, 2009

Emerson Watts je běžná středoškolačka. Nebo až tak běžná možná ne. Zatímco většina jejích vrstevnic se zajímá o módu a make-up, Em si radši zaleze k počítačovým hrám se svým nejlepším přítelem Christopherem, do kterého je už nějakou dobu zamilovaná. Když jde Em se svou mladší sestrou na otevření nového obchodního domu Stark, nemá tušení, že se její život dočista změní... Nebo skončí. Na Em spadne plazmová televizi a aby jí zachránili život, transplantují její mozek do těla světoznámé modelky Nikki Howard, která v té době prodělala mozkovou smrt. Em musí začít žít její život a to i přesto, že ona rozhodně nebyla stvořená pro slávu. Em zjišťuje, že být celebritou není tak jednoduché, jak se zdá a je rozhodnutá najít si znovu cestu ke Christopherovi.

Nikdy jsem nechápala celé to šílenství kolem Meg Cabot a jejích knih. Kniha Mezi láskou a smrtí se mi líbila, druhý díl už vůbec. Když jsem se pustila do její nejslavnější série Mediátor, měla jsem vysoká očekávání, která po prvním díle rozhodně nebyla splněna. Největším problém mám paradoxně se stylem, jakým Meg píše. Mám problém se do jejích knih začíst a připadají mi hrozně nudné. Nebo alespoň připadaly. Druhý díl Mediátora se mi líbil o dost víc, třetí byl na úrovni prvního dílu. Když jsem se proto nedávno pouštěla do čtvrtého nenapadlo mě, že mě to tak chytne. Druhý den jsem měla přečtenou celou sérii Mediátor a okamžitě jsem potřebovala další autorčiny knihy. A volba padla právě na V kůži supermodelky.

"Někdy mám dojem, že střední škola je zařízení, ve kterým společnost testuje dospívající mládež, jestli si dokáže poradit s reálným světem."

Meg je spíše autorka dívčích románků než young adult, takže v knize nenajdete žádné nadpřirozeno. A přesně to jsem chtěla, když jsem knihu otvírala- něco, co by se klidně mohlo stát. Bohužel první díl mi moc realistický nepřipadal. Dobře, transplantaci mozku bych snad ještě nějak překousla, nemůžu vědět, jak daleko se medicína dostane za nějakých padesát let. Ale to, že by si nikdo nevšiml, kdyby se světoznámá modelka najednou začala chovat úplně jinak?  Že by si její nejlepší kamarádka tak rychle zvykla na myšlenku, že Nikki vlastně není Nikki? Tu věc s Lulu jsem vlastně nepochopila, protože tam celou dobu byly náznaky, že Lulu ví, že v těle Nikki je někdo jiný, ale pak se to rychle obrátilo a bylo to jakoby nic netušila.

"Jenže když se probudíte v cizím těle, trochu to zamává s vaší psychikou."

Em jako hlavní postava je celkem nevýrazná. Není to jejím tělem, ale její povahou. Ta holka je prostě šedá myška a toho se nezbaví ani když se z ní stane topmodelka. Teda až na to, že se jí začne fůra lidí lepit na paty a musí se postavit do světla reflektorů. Její reakce na to, že je vlastně mrtvá a její mozek je v někom úplně jiném mě celkem překvapila, protože to vzala vážně s klidem. Samozřejmě, že chvilku byla mimo, ale pak prostě nic. Nemůžu říct, že bych si ji nějak oblíbila, ale na druhou stranu mi ani moc nevadila. Na druhou stranu Nikki- která v podstatě ani nepromluvila- je přesně taková, jakou jsem čekala. Nafoukaná slečinka, která dostane na co si ukáže. A ani to jí nestačí. Eminu sestru Frida bych nejradši praštila, protože je to hrozný spratek. Pominu skutečnost, že její sestra jí zachránila život, což zapříčinilo její vlastní smrt a mladá dáma nebyla ani s to jí poděkovat.

"Škoda že já si kvůli její rajský zahradě musím procházet peklem."

Překladatelka je stejná, jako u série Mediátor, takže překlad si drží stejnou kvalitu. Předtím, než začnu kritizovat pochválím korekturu, protože jsem si nevšimla žádných pravopisných chyb ani překlepů. Bohužel s překladem tak spokojená nejsem. Už při čtení Mediátor jsem se nad některými výrazy pozastavila, takže před tím, než jsem začala číst V kůži supermodelky nahlédla jsem do originálu a přečetla si pár stránek v angličtině. Když jsem se potom pustila do české verze, byla jsem mírně řečeno překvapená. Paní Jašová pojala příběh svým stylem a slangové výrazy cpe i tam, kde nejsou. Ono se potom celkem těžko hodnotí styl psaní, když se nad tím vyřádí překladatel. Obálka zůstala naštěstí originální a hrozně se mi líbí. Na jedné straně úžasná Nikki Howard, na druhé  obyčejná Emerson Watts.

"Bejt bohatá a slavná má přece jenom svý výhody."

Asi bych si měla začít zvykat, že Meg Cabot nebude jednou z mých oblíbených autorek a asi by bylo nejlepší, kdyby od ní přestala očekávat zázraky. První díl Airhead nebyl špatný. Oddychové dívčí čtení, které se hodí na zpestření nudného odpoledne, ale to je tak všechno. Celkem se jedná o trilogii, takže jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne. Nejen kvůli otevřenému konci se těším, až se konečně pustím do pokračování, protože když se do knih od Meg začtu, stránky utíkají rychlostí blesku a během dne mám knihu přečtenou.


5 komentářů:

  1. Pekná recenzia 8)
    Od Meg som čítala iba Priceznine denníky 1 a Typické americké dievča, celkom sa mi lúbili, ale nič svetoborné, skôr pre mladších by som povedala. Na túto sériu sa ale určite chystám, niečím ma upútala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Já od ní četla Mediátora, první dva díly Abandon a tohle :D Přesně! I když bych řekla, že tu kategorii "pro mladší" ještě splňuju :D

      Vymazat
  2. To byla dobrá kniha! Někdy bych se chtěla dopracovat i k dalším dílům :D

    OdpovědětVymazat
  3. Meg je skvelá spisovateľka a ja nepochybujem, že táto kniha je rovnako dobrá ako ostatné.. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám naopak knihy od Meg moc ráda. Mediátor byl jednou z prvních sérií tohohle žánru, do kterých jsem se naprosto zažrala. Pak jsem od Meg četla ještě Hrdinku, Slepou vášeň, Mezi láskou a smrtí - ty se mi líbily. Ale hodně mě zklamal druhý díl série Abandon, takže teď se do jejích knih moc nehrnu.
    Na tuhle sérii ze světa modelingu už jsem se před časem dívala, ale nijak zvlášť mě nezaujala. Asi to bude tím, že nesnáším modelky a celej ten jejich povrchní svět. Takže tohle asi vynechám:)

    OdpovědětVymazat