středa 2. dubna 2014

Jamie McGuire- Učiněná katastrofa

Autorka:  Jamie McGuire
Série:
Beautiful #2
Vydání: Hardback, 400 stran
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2014

Když byl Travis malý, zemřela mu matka a tahle ztráta ho poznamenala na celý život. Stal se z něj děvkař a tvrďák, který nejde pro ránu daleko. Při jednom organizovaném zápase potká dívku, která ho dostane. Ani ne tak svým vzhledem, jako svým nezájmem. Neporazitelného Travise "Mad doga" Maddoxe dostala do kolen láska. Ale Abby není jen tak obyčejná holka a o Travise nejeví absolutně žádný zájem. On je přesto rozhodnutý držet se v její blízkosti, i kdyby jen jako kamarád. Ale nic není jednoduché a on svou lásku k ní nezvládá. Travis se řídí posledními slovy své matky. Najdi dívku, která za to stojí, a bojuj za ni. Každý příběh má dvě strany. A tohle je ta Travisova.

Beautiful disaster mě dlouho lákala svou obálkou a pochvalnými recenzemi, ale pak jsem na ni nějak zapomněla. Když se objevily zvěsti, že by u nás měla kniha vyjít, byla jsem rozhodnutá si ji přečíst ještě před českým vydáním. A zamilovala jsem se. Miluju každou šílenou stránku té knihy, včetně toho na hlavu postaveného epilogu, včetně zuřivého, psychicky labilního-a naprosto úžasného- hlavního hrdiny. Po více než půl roce od doby, kdy jsem si Beautiful disaster přečetla jsem byla tak natěšená na "druhý díl" že už to prostě nešlo vydržet a já si ho musela přečíst. 

"V jiném životě bych tě mohla milovat.."

Před tím, než jsem se pustila do Učiněné katastrofy, přečetla jsem si nějaké recenze ať vím, co mám čekat. Byla jsem připravená na málo nových scén. Byla jsem připravená, že Travisovo myšlení hodně lidí zklamalo. Byla jsem připravená na re-reading Beautiful disaster. Ale tohle bylo špatně! Při čtení prvního dílu se ze mě stal uzlíček nervů. S každou další přečtenou stránkou jsem byla jako na trní. Jamie se ve mně podařilo vyvolat hrozně moc emocí, což se mi často nestává. Frustraci, beznaděj, lítost, vztek ale taky hroznou radost, když se stalo to, na co jsem čekala už od začátku knihy. A tady? Nic. Nada. Prázdno. Učiněná katastrofa mě do sebe nevtáhla, neprožívala jsem to tak a Abby mě často hrozně štvala. Při epilogu jsem měla chuť do něčeho frustrovaně praštit, protože takhle to prostě být nemělo. 

"Já tě můžu milovat v tomhle."

Travis je magor. Psychicky labilní, vzteklý, výbušný magor s chatrným sebeovládáním. A já ho miluju! Travis je úžasná postava, takže vyprávět příběh z jeho pohledu rozhodně není špatný nápad. I když na druhou stranu je to velký risk. Buď z toho budou čtenáři na větvi, nebo to bude propadák. Travis je skvělý materiál a Jamie umí psát, tak nechápu, co se stalo. Jak je možné, že se místy jako chlap nechová? Travis prostě ztratil koule. Nebo to možná bude tím, že na něm bylo nejlepší to, že člověk nevěděl, co si myslí a  jakou šílenost udělá příště.

"Byl jsem tvůj ve vteřině, kdy jsme se potkali."

A pak tu máme Abby. Abby je postava, které jsem fandila. V Beautiful disaster jsem ji měla ráda, dokázala jsem ji pochopit. No a teď? Teď mě neskutečně vytáčela. Když se na to člověk podívá z druhé strany, tedy z pohledu Travise, její chování se zdá hloupé, dětinské a zbytečné. Nemohla jsem si k ní najít vztah a na konci mi připadalo, jako by v knize skoro nebyla. Což je trošku divné vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní postavu.

"Potřebuji ji víc než Ježíš."

Pokud jste nečetli Beautiful disaster, od téhle knížky se držte dál. Jestli si myslíte, že autorka vzala Beautiful disaster a stránku po stránce ji psala znovu, pouze z jiného pohledu, jste na velkém omylu. Nejsem si jistá, jestli bych nebyla spokojenější, kdyby to tak Jamie udělala, protože ve Učiněná katastrofa chybí spousta mých oblíbených scén a když už tam teda nějaká je, je hrozně odbytá. Chybí mi první setkání Travise a Abby. Chybí mi scéna s tetováním. Některé scény si Travis kvůli alkoholu ani nepamatuje. Ale to by bylo v pohodě, kdyby jsme měli nové scény. Scény, které jsme v Beautiful disaster neměli. Bohužel i tady to Jamie pěkně projela, protože kromě několika scén s Travisovou rodinou, prologu a epilogu tu není skoro nic podstatného. Když už jsem u toho epilogu... Epilog v Beautiful disaster byl tak přeslazený, že by mi autorka měla zaplatit zubaře. Ale tady? Co to sakra bylo?! Jakoby autorka měla dost toho, co napsala a poslala příběh někam úplně jinam- do kytek. Při čtení toho epilogu jsem jenom nevěřícně zírala a měla chuť něco rozmlátit. 

"Zaslouží si žena, aby se s ní zacházelo jako se šlapkou? Ne. Zaslouží si šlapka, aby se s ní zacházelo jako se šlapkou? Ano."

Perou se ve mně tři části. Jedna by nejradši dala nejnižší hodnocení, protože jsem naštvaná a zklamaná, ale to nepřichází v úvahu, protože to nebylo špatné. Další chce dát 4*, protože je to prostě Travis a Abby. Protože je to Walking disaster! A moje objektivní část chce dát 3*. Nakonec teda hodnocení 3,5, protože je to přepis (i když špatný) mojí milované knihy. Při recenzi na BD jsem na Goodreads naspala: 

"Může mi někdo vysvětlit, co to sakra bylo?! Bože z toho se budu ještě dlouho vzpamatovávat..."


To samé platí i tady. Ještě mi dlouho potrvá než se zbavím toho pocitu zklamání a frustrace.



Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji! 

11 komentářů:

  1. Počula som, že dvojka je o niečo slabšia, ale mrzí ma, že sa ti moc nepáčila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu říct, že by se mi nelíbila :) Pořád je to ten stejný, úžasný příběh... Akorát to prostě nebylo ono :)

      Vymazat
  2. Ešte ani 1. diel som neprečítala! Sakra som pozadu! 8D No ja som čítala ako druhý pohľad iba Edwardovo Polnočné slnko, teda to, čo je na nete a to sa mi páčilo, takže určite dám šancu aj tomutio, teda najprv ten 1. diel už konečne! 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Styď se! Hrozně moc se styď! :D Beautiful disaster je prostě A.W.E.S.O.M.E! Bude se ti líbit! A jestli ne, asi tě přerazím :D Midnight sun jsem před nějakou dobou taky četla, akorát si to moc nepamatuju :D

      Vymazat
  3. Tyti knihy jsem zatím nečetla (je u toho nějaké věkové omezení? :D), ale obálky mají vážně nádherné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Bože okamžitě si sežeň Beautiful disaster a přečti si to! To je tak úžasná kniha, že to není možný! :D Hmm... Pokud vím tak ne, je to normální New Adult, takže tam je trocha sexu, ale nečekej žádné několikastránkové popisy :)

      Vymazat
  4. Beautiful Disaster sa mi hrozne páčil a na WD som sa nehorázne tešila. No keď čítam toľko recenzií, kde sa objavuje aj to, že sa Travis niekedy nechoval celkom ako chlap, tak ma to mrzí...Inak, dá sa vôbec ohodnotiť skoro-ten-istý príbeh rozdielne? No uvidím, či si to prečítam celé - pozrela som si len prológ a niektoré obľúbené scény a ešte poslednú kapitolu s epilógom a teraz neviem, či si to celé vôbec mám prečítať :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, že dá :D Jamie to vzala hopem a to, co bylo na BD úžasné je tady hrozně... divné. No uvidíš sama až si to přečteš :) Já teda doufám, že se ti bude líbit víc než mně, ale jsem zvědavá. Já bych řekla, ať si to přečteš. Už jenom kvůli tomu, aby sis na ni udělala svůj názor :)

      Vymazat
  5. Oh, to je škoda, že kniha nesplnila očakávania, lebo je rozhodne zaujímavý nápad rozprávať príbeh z druhej strany.

    OdpovědětVymazat
  6. Ja túto knižku milujem :) Aj jednotku :)
    Oddychovka :) Ale myslím, že bola slabšia ako jednotka veru.

    OdpovědětVymazat
  7. knížku jsem nečetla, ale hodně jsem o ní slyšela, třeba se k ní někdy dostanu :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat