pátek 27. listopadu 2015

Jennifer Niven- Všechny malé zázraky

Autorka: Jennifer Niven
Originál: All the Bright Places
Vydání: paperback, 360 stran
Nakladatelství: YOLI, 2015

Na straně jedné je Theodor Finch, též známý jako „Magor“. Kluk s nezdravou fascinací smrtí. Kluk trpící bipolární poruchou. Kluk, který neví jak žít. Na straně druhé Violet Markeyová, holka, která není schopná jít dál. Holka, která se nemůže dočkat, až opustí město, co jí tolik připomíná její zesnulou sestru. On žít neumí a ona žít nechce. Roztleskávačka a podivín. Potkávají se na střeše zvonice, kam oba přišli skočit.  Osud je ale svedl dohromady z určitého důvodu. Oba potřebují zachránit a jak se zdá, jejich jedinou nadějí je ten druhý. Finch naučí Violet nebát se života a ona mu ukáže, že život není jenom čekání na smrt.  Finchovy problém ale sahají mnohem hlouběji než Violet tuší a porazit jeho démony není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. 


Na rovinu přiznávám, že mám ráda knihy, které se dotýkají témat, o kterých se moc nepíše. Sebevraždy, drogy, homosexuálové, nemoci, smrt- beru všechno. A čím šílenější příběh tím lépe. Když se proto začalo mluvit o tom, že All the Bright Places vyjde u nás, věděla jsem, že si ji musím přečíst. V podstatě jsem o ní ale věděla jenom to, že hlavní hrdina má sebevražedné sklony a že se to hodně lidem líbilo. Poznámka pro mě: zjistit si příště více informací.Všechny malé zázraky mají schopnost otevřít lidem oči a donutit je alespoň trochu se zamyslet nad svým životem. 

"Je dnes ten správný den na smrt?"

Nemůžu si pomoct, ale musím vytknout podobnost s knihami od Johna Greena. Nejde jenom o výběr tématu nebo podobný styl psaní, ale během čtení si můžete všimnout mnoha podobností. Jedná se o maličkosti, ale právě tyto drobnosti knihu tvoří a dělají z ní to, co je. Stejně jako Greenovky, i Všechny malé zázraky stojí hlavně na postavách a právě tady může nastat problém. Theodor je natolik nevšední a složitá postava, že čtenář může mít problém se s ním ztotožnit. Jeho pohled na život a neustálé myšlenky na smrt můžou kdekomu po chvíli začít lézt krkem. Já jsem si ho a ten jeho „nic mě nezajímá“ přístup zamilovala a vrněla jsem blahem pokaždé, když se objevil na scéně. K Violet jsem si bohužel cestu nenašla, ale ani nemůžu říct, že by mě nějak iritovala. Autorka se naneštěstí natolik soustředila na ústřední dvojici, že ostatním postavám se moc prostoru nedostalo, což je vcelku škoda.

"Pamatuju si na její dlaň v mojí, a jaký to byl pocit, když ke mně něco nebo někdo patřil. "

Jak už to u takových knih bývá, o akčním ději se moc mluvit nedá. Celá kniha se točí okolo hlavních postav, jejich problémů, myšlenek, minulosti a pomalu vznikajícím poutu. Jsem ráda, že to není jedna z těch knih, kdy se a sebe hlavní postavy podívají a hned je tu láska jako trám. Vztah mezi Theodorem a Violet se vyvíjí pomalu. Stránku za stránkou si k sobě hledají cestu, a když se to konečně stane, čtenář ví, že to tak mělo být.

"Už žádná zima. Tys mi přinesl jaro, Finchi."

Možná za to může fakt, že mi kniha tolik připomíná díla Johna Greena, ale něco mi tady chybělo. Začátek byl poměrně slabý, bylo pro mě těžké se začíst, a protože se v podstatě nic nedělo, příběh mě nudil. Jediným světlým bodem byl Finch a moje touha vědět jakou šílenost udělá příště. Když už se to konečně rozjelo, tak mi to až moc připadalo, jakoby autorce s psaním pomáhal Green. Nepochopte mě špatně, já mám jeho knihy ráda, takže bych teoreticky měla uvítat, že čtu něco podobného. Ale tady právě začalo moje srovnávání a musím říct, že Jennifer na Johna prostě nemá. Konec byl nevyhnutelný, a protože k němu příběh celou dobu směřoval, nebyl nijak překvapivý. Autorce se ale podařilo podat ho nenásilně a i přesto, že jste se na to připravovali celou knihu, nějaké emoce z vás vyždímá. Když to vezmu kolem a kolem, Všechny malé zázraky můžu s čistým svědomím doporučit. Nepatřím sice mezi ty, kteří by si z něj sedli na zadek a probrečeli celý den, ale rozhodně ve mně něco zanechala.


Chtěla bych poděkovat nakladatelství YOLI za poskytnutí ARC výtisku této knihy. Děkuji!

9 komentářů:

  1. Taky to u mě byl totálně must have a to jsem doteď vlastně vůbec netušila, že jde o sebevražedné sklony :D Teď to chci ještě víc, hm :D
    Tu tvoji lásku ke knihám s těmahle tématy sdílím - obzvlášť ty sebevraždy, deprese, sebepoškozovaní a vše co s tím souvisí a homosexuálové jsou na mě takový magnet :D

    OdpovědětVymazat
  2. Krásna recenzia :) Knihu som už čítal, mega mega sa mi páčila, nedám na ňu dopustiť :D Výborná kniha :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám taký podobný názor - tiež som si obľúbila Theodora a páčil sa mi pomalý vývoj ich vzťahu... Johna Greena mi to nejako extrémne nepripomínalo.:D Ale zase to vo mne napriek všetkým pozitívnym dojmom v tej najemotívnejšej fáze emócie nedostalo, takže...:D

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knihu už jsem si málem koupila, nebýt toho, že mě v knihkupectví praštilo do očí pokračování Jestli zůstanu. Nakonec jsem si tedy odnesla to, nicméně na Zázraky taky určitě přijde čas:) Zaujaly mě už před nějakou dobou, i když tenhle typ knih moc nevyhledávám. Ale jestli je to styl podobný Greenovi, tak se asi nemusím bát:)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky moc za tip! Chodím rád na Tvůj blog, zejména když hledám dárek pro své neteře. Tvoje perfektní recenze mě moc zaujala. Myslím si a nepochybuji, že Zázraky budou zázračným dárkem k narozeninám!
    Můj oblíbený český autor je Ladislav Fuks .. MOžná znáš jeho Spalovače mrtvol?

    http://grandbiblio.cz/ladislav-fuks/

    OdpovědětVymazat
  6. Všichni to srovnávají s Greenem a to jen pro to, že je to psáno ze života obyčejnou formou... Mě se knížka líbila...

    OdpovědětVymazat
  7. Super recenze ! Tady tu knížku naprosto miluju :) Mám moc ráda tenhle styl knížek, je to takové oddechové čtení.

    OdpovědětVymazat
  8. akurát včera som si čítala anotku, a celkom ma zaujala :) obálka tiež pekná :) síce teraz nemám na to "chuť" alebo čas, ale možno raz by so sa k tomu rada dostala. pôvodne som podľa obálky usudzovala na niečo podobné ako má John Green :D ale zrejme som sa mýlil. takže rada si ju raz prečítam raz.

    OdpovědětVymazat
  9. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti dobre starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat