neděle 9. září 2012

Blog tour - Autoři jsou také jen čtenáři





Tak konečně je 9. a jsem na řadě s Blot tour! V první řadě, musím říct, že to Kath vymyslela skvěle, a ještě lépe to zorganizovala (mimochodem ten buttonek nebo co to je se mi strašně líbí!). Potom bych vám chtěla poděkovat za všechny komentáře k Giveaway- po některých knihách se určitě poohlédnu! Ale největší poděkování patří autorům, kteří mi odpověděli na otázku :) A co že to bylo ta otázku? 

Mnoho knih prošlo změnou obálky. Například první díl má jednu obálku, ale potom ho vydají i se zbytkem série znovu, ale už má úplně jinou obálku. Nebo to změní uprostřed série.. Někteří čtenáři jsou spokojení, ale většina z nich je pobouřena, protože jim knihy neladí v knihovničce. Tato změna postihla například série jako Arcoss the Universe, Shatter Me, Blood Red Road, Delirium... Co si o tom myslíte? Které obálky se vám líbí více? Původní nebo nové? Například u výše uvedených příkladů.

A co si o tom myslí autoři? 



Kristen Simmons

...autorka knihy Article 5 


Nevím, jestli to mám vnímat negativně, nebo že se mi jedna líbí více než druhá. Je ale jedna věc, kterou by si měli lidé pamatovat-autor nemá žádnou kontrolu nad uměleckým dílem, které se rozhodly dát na obálku. Rozdílné obálky často přilákají nové čtenáře. Myslím, že obálky jsou udělané opravdu dobře! Musím říct, že jsem vůči obálkám ke svým knihám trochu zaujatá. Myslím, že umělec odvedl fantastickou práci! 




Kendare Blake


...autorka knihy Anna dressed in blood 

Obálky! Skvělá otázka! Mně se líbí hodně obálek. Vím, co myslíš tím, že to lidi rozčiluje, protože sbírají knihy do série, a pak jim to nesedí. Takže já jsem raději, když změní obálky v pozdějších vydáních. Miluju ale nové obálky pro sérii Holly Black THE CURSE WORKERS! Jsou úžasné! 











Jill Hathaway


...autorka knihy Slide (Děsivé splynutí:Vidím to co vrah)

Myslím, že se to tak dělá, když kniha nefunguje tak jak vydavatel doufal, tak ji vydají s novou obálkou. To se stalo i se Slide ve Velké Británii. Myslím, že to bylo znovu vydání i s druhým dílem-Impostor. I když chápu ty, kteří jsou zklamaní, že jim obálky nebudou sedět, tak si myslím, že je to od vydavatelů chytrý tah. 


Francisco Stork




Hmm. To je těžká otázka. Nečtu mnoho sérií, takže je pro mě opravdu těžké na tohle odpovědět. Myslím, že je to s různými obálkami v pořádku, pokud byla kniha. Bez ohledu na obálky, si budu na příběh a postavy pamatovat, a to je to, co si pomyslím, kdykoliv vidím knihu ve své knihovničce. 









Michelle Madow 


...autorka knihy Remembrance


Naprosto rozumím frustraci když změní obálky v půce série! Miluju, když můžu obdivovat obálky nějaké série ve své poličce-vypadají tak krásně! Nicméně je důležité, aby si čtenáři připoměnly, proč vydavatelé obálky změnili. Dělají to s dobrýmji úmysly, aby zvýšily prodejnost knihy. Takže i když je snadné být frustrovaný protože k sobě knihy na poličce neladí, musíme si připomenout, že změna obálky přinese více čtenářů, kteří zažijí nádherné dobrodružství vytvořené autory, které máme tak rádi. 

Teď jen tak pro zábavu, tady jsou obálky které mám nejraději! 

Delirium od Lauren Oliver: já dávám přednost původní ARc verzi této knihy!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL4WTEjVya8nkdZCXGap0U-00cAYmJfRCbX3jmO2-pNOinG8DOvJUWgzZOegzsAf5ANeOnOOPy5f-UfVz-cmn2X0VLV91Kq6Q0rH_X9iPBvRoFTMX_pQH3ppjW4ohfxxb8KlSTaIzrGBA/s1600/delirium11.jpg

Across the Universe od Beth Revis: Líbí se mi paperback. Myslím, že to obálce dodalo takový sci-fi/záhadný prvek. 

http://www.goodbooksandgoodwine.com/wp-content/uploads/2012/02/10802210.jpg

Shatter me od Taherah Mafi: I když původní obálku miluji, tak myslím, že nová obálka vyjádří amtosféru příběhu mnohem lépe. 

http://4.bp.blogspot.com/-jIi6YS73T6o/T9Q7qQ5EmgI/AAAAAAAAB7I/hTmi-262T8Y/s1600/Optimized-Shatter%20me%20cover%20new.jpg

Oškliví od Scotta Westerfelda: Tohle je jedna z mých oblíbených sérií, a myslím, že originální obálka je nejlepší! Více mne zaujala.





Katie Kacvinsky



...autorka knihy Awaken

Abych odpověděla na tvoji otázku, myslím, že změna přebalu knihy je jen marketingová strategie vydavatele přilákat o nejvíce čtenářů, a to není v rukou autorů, ale jako čtenáře mě to frustruje, když mi obálky k sobě neladí (zvláště když je to série). Je běžné, že má paperback jinou obálku než harbackm a přeji si, aby se toho vydavatel držel. 

Lisa McMann 


...autorka série Lovkyně snů

Pokus čtenáře obálka nepřitahuje, tak si myslím, že je změna dobrá! Nová obálka přiláká více čtenářů, a autoři jsou rádi, když mají více čtenářů ;)








Jennifer Bosworth


...autorka knihy Struck



Jsem spíše pobavená než znepokojená ze změny obálky v zahraničí. Zatím jse viděla jen dvě obálky (Německou, a Spojeného království) a obě mají odlišný styl, který odpovídá jejich zemi. UK kryt je stejný jako ten v USA, ale má jiné písmo, které mi připomíná Harryho Pottera nebo staré album z 80.let od -Iron Maiden. Německá obálka zobrazuje stjenou dívku jako na Americké verzi, aůe daůo ji do nějaké puštiny, a udělali něco, aby postaval vypadala opravdu vyčerpaná. Je to taková Mia Price na steroidech. Taky změnili název na "The Chosen one (jenom v Němčině) což mi taky připadá zábavné. Ach Německo... milují ty vyvolené.   



Jo Treggiari


...autorka knihy Ashes Ashes



Myslím, že moje reakce jako čtenáře zahrunuje frustrace, týkající se změny obálek série, kterou jsem si koupila. Stejně jako u knih s Harrym Potterem jsem ocenila, že exitovala spojitost z kresbami a vzhledem knih. Je to taková krásná symetrie, když jsou knihy hezky seřazené na polici. Ale jako spisovatel musím říct, že bohužel nemám co mluvit do kresby nebo designu svých knih. Většina vydavatelů chtějí sdílet své nápady s autory a usilují o jejich názor, ale rozhodnutí je na uměleckém oddělení. Takže pokud se rozhodnou změnit všechno, nebo použít umělecké dílo, které se vám moc nelíbí, a tím nahradit to, co se vám líbí aby se prodalo více kopií, autor s tím nemůže nic dělat. Jsem velice šťastná, pokud jde o obálky k mé knize. Miluju Americkou obálku k Ashes Ashe, a opravdu se mi líbí i Německá verze. Obě zachytili dokonale temnou stránku knihy!





Fiona Paul

...autorka knihy Vengeance


Existuje několik důvdodů. pro změnu obálky. V případě Pandemonia jsem slyšela že Lauren Oliver říká, že na obálce se slovo Pandemonium nedalo skoro přečíst. A to je špatně. 

Další změna obálky-Elizabeth Miles a její kniha Fury. Obálka u této knihy byla změněna proto, že původní obálka- i kkdyž je nádherná- na čtenáře působila tak, že si o knize mysleli, že je to fantasy román. Tady je článek, kde autorka, editor, a designer mluví proč o bálku změnili. 

http://www.elizabethmilesbooks.com/2012/04/fury-series-has-new-look-learn-more.html

Změna obálky je rozhodnutí marketingových a propagačních oddělení vydavatelství, a tskoro nikdy je nezajímá, co chce autor (tak Tak se na nás nezlobte! Jsme neviní :) ) Obvykle to má co dočinění s tím, že se kniha špatně, nebo vůbec neprodává, a návrhář přijde s lepším nápadem a všichni se domnívají, že změna je lepší. 

Pokud jde o mě, dávám přednost novému vydání Deliria, starému Shatter me oboum ke knizeAcross the Universe a jsem obeznámena s obálkou pro Blood Red Road. 

Nicméně, jako většina spisovatelů nemám moc peněz navíc, a ani prostor ve svém malém bytě a tak místo abych knihy sbírala, mám tendenci s nimi obchodovat s ostatními autory a pak je dát pryč na svém blogu. Nicméně, pokud se do nich šíleně zamiluji, tak si je nechám, ale to se stane tak při jedné z patnácti-dvaceti  knih které jsem četla. Chápu ale frustraci knižních sběratelů. Myslím, že vydavatelé by jim měla knihy vyměnit, ale to by je stálo mnohem víc peněz, takže si nmyslím, že se to někdy stane. Uřpímně řečeno, jsem ráda, že máme ještě knihy z papíru. Mám pocit, že nakonec budou všechny digitální, a mě bude chybět ten pocit objímat, své nové lesklé, krásné romány. 



Emmy Laybourne


...autorka knihy Monument 14

Já naprosto miluju obálku kterou vytvořili pro Monument 14! Jedna z věcí, která se mi na ní líbí nejvíce je, že identita postav je trochu nejasná. To uprostřed je Dean nebo je to Niko? Ta dívka s vybělenými džínami je Sahalia, ale ten chlapec v koskované košili? Je to Brayden? Nebo by to také mohl být Dean. ta dívka v skukni je určitě Josie, protože jenom ona nosí "Giraffe bump" účes. 

když vydavatel v jiné zemi koupí práva k nějaké knize, koupí práva jen k písemné části materiálu-ne k obálce. To znamená, že ten vydavatel musí schválit návrh nové obálky. Vidím, jak je to pro fanoušky v jiné zemi frustrující. Vidí obálku na goodreads.com, ale pak si knihu objedná ve své zemi, a příjde mu s úplně odlišnou obálkou! Fůůj! 




Rachel Ward

...autorka série Čísla 

Myslím, že obálky jsou velmi důležitý nástroj který pomáhá upozornit čtenáře na knihu, ale co je opravdu důležité, je to, co je uvnitř. Takže mi nějak zvlášť nevadí pokud jsou knihy vydány s různými obálkami. 








Jodi Meadows



..autorka knihy Incarnate

Tohle je skvělá otázka! Jako čtenářka, jsem ráda, že mi knihy v knihovničce ladí, a proto mě strašně štve když k sobě nepasují! Zvláště, pokud se mi originální obálka líbí víc než ta nová! Ale z pohledu autorky chápu, že když se obálky změní, přilákají čtenáře, kteří předtím odolávali. 

Pokud jde o obálky které jsi zmínila, rozhodně na ně mám svůj názor, ale radši ho nebudu říkat, protože bych nechtěla zranit něčí city :) 



Meagan Spooner



...autorka knihy Skylark


Já jsem jeden z těch lidí, kteří jsou radši když jim knihy z jedné sérii v polici pěkně pasují k sobě, a tak mě vždycky štve, když změní obálky! Příklady které jsi uvedla hmmm. Myslím, že originální obálka Across the Universe je nejlepší, ale chápu proč změnili obálky. Asi jim šlo o to, aby obálka navozovala spíše sci-fi atmosféru, kdežto první obálka byla spíše romantická. U Shatter me naprosto ZBOŽŇUJI nové kryty, takže jsem vlastně za změnu ráda. Plus, Shatter me mám pouze jako e-knihu ve svém Kindlu takže mi to sbírku nepokazí. Delirium ani Blood Red Road jsem nečetla, ale líbí se mi nové knihy u obou těchto sérií! Já prostě nemůžu říct, Ale prostě nemůžu říct jestli to odpovídá ději nebo ne. 

Nemyslím si, že mým knihám změní obálku, ale nikdy nevíš co se stane. Můj vydavatel má svkělý vkus co se obálek týče, takže i kdyby mé knihy přebalil, tak si myslím, že odvede skvělou práci!    


Tracy Bilen




...autorka knihy What She Left Behind


Když jsme u vaší otázky, jsem raději, když knihám zůstane původní obálka, protože obálka pro mě ztělesňuje knihu. Musím však říct, že mě obálka k Deliriu nějak nezaujala, takže jsem ráda za tu novou-lepší. Tohle si myslím o ostatních: Across the universe-původní, Shatter me-ta s okem, Blood Red Road: nová obálka. 








Kat Zhang 


..autorka knihy What's Left of Me

Z toho co vím, když kniha prochází změnou obálky, je to rozhodnutí vydvatelů, při kterém autor může, nebo nemusí mít nějaké slovo. Ale pokud obálky změní, vydavatel pro to má obvykle dobrý důvod! Nicméně naprosto chápu frustraci, kterou může čtenář cítit, když změní obálky v polovině série. 












...................................................................................................................................................................

Tak právě jste si přečetli názor autorů na otázku změny obálek. Já sama bych k tomu taky ráda něco řekla. Nemám nic proti změně obálek- ale až po VYDÁNÍ SÉRIE! Strašně mi vadí, když se to rozhodnou změnit třeba u druhého dílu-takový problém řešilo /řeší například nakladatelství Cooboo se zmíněnou sérií Across the Universe. Vypadá to, že se rozhodli pro původní obálky, tak jsem zvědavá, jak si poradí se třetím dílem. Across the Universe-tak tady se mi v každém případě líbí původní obálky.  Překlad prvního dílu této série-Loď mezi hvězdami mám doma  a naživo je ještě hezčí! Shatter me -tak tady je původní obálka úžasná! Úplně ji zbožňuji! Nové obálky jsou hezké, ale nechápu, co má oko společného s dějem, takže za mě určitě původní!  Delirium- tak tady se taky přikláním k původní (s přebalem) protože nová verze je až moc obyčejná. Plácli na papír obličej holky  něco přidali a bum-obálka je na světě. Takových obálek jsou mraky! Ale původní... No a co se Blood Red Road týče, tak tady nevím. Původní obálka je úplně úžasná, skvělá, nádherná! Ale ty nové mě tak nějak přitahují... takže tady nerozhodně :) 

Tak, vím, že tenhle článek už je tak dost dlouhý, ale já jsem si nemohla pomoct, a dole máte srovnání původní a nové obálky zmíněných knih. (vlevo původní, vpravo nová) Ten kdo ještě neviděl, ať si může udělat vlastní názor :) 









































EDIT: Hlavně, že na to myslím... :D Tak nějak jsem se vám zapomněla zmínit, že mi Fiona napsala, že její kniha Vengeance by měla vyjít u nás! Přesněji u nakladatelství Egmont :) Doufám, že je to pravda :) Psala sice, že neví přesně kdy, ale možná příští rok... Nehorázně se těším :) 

5 komentářů:

  1. Mne sa Shatter me s tou obálkou, kde je tá krásna dievčina veľmi páči! Práve tým ma kniha v prvom rade zaujala, no a potom jej obsah to už je samo o sebe super 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě! No o obsahu můžu jenom spekulovat, protože jsem se k ní ještě nedostala :DD

      Vymazat
  2. Tak tohle bylo dost zajímavé si přečíst :) Hrozně se mi líbí odpovědi těch autorů, co se k tomu rozepsali a uvedli třeba i příklady^^
    Btw, přeloženo je to dost dobře, pěkně se to čte :), ale doporučuji zopakovat změnu přísudku s podmětem. Autoři odpovědělY? Seriously? A chyb tohoto typu jsem našla víc...
    A co se týče Shatter, mně se líbí víc okoobálka, protože mi ta modelka neskutečně, ale NESKUTEČNĚ nesedne :D Šaty jsou zvláštní (a svým způsobem hezké), ale modelka to podle mě zabíjí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PANE BOŽE! Ježíš! Strašně se stydím :/ Děkuju, že jsi mě na to upozornila, asi teď vypadám vážně jako vůl :D Vím, že to není omluva, ale strašně jsem spěchala, hlavně se ještě učit :D a už jsem si to po sobě nepřečetla :/ No jdu to opravit :D jinak děkuju za pochvalu :) Jinak Shatter me... Ta oko obálka je nádherná! Úžasná, perfektní a skvělá :D jenom nechápu souvislost s dějem :D Jinak je pravda, že tam modelka ma...podivný obličej :D ale tak nějak se mi ta obálka líbí :)

      Vymazat
    2. V klidu, stane se. Já si říkala, že tak asi normálně nepíšeš, ale rýpnout jsem si musela :D
      Nemáš za co ;)
      Jo, tak s tímhle už souhlasit hodlám :D Mně se líbí to pozadí u originální, i přes ty šaty se přenesu, nejsou tak špatné, ale ta modelka... proč ONA?! :D
      A co se týče děje, ještě jsem to nečetla, takže třeba tam nějaký skrytý minivýznam bude... :D

      Vymazat