úterý 16. července 2013

Julie Kagawa- Železná dcera

Autor: Julie Kagawa
Originál: The Iron Daughter
Série: Iron Fey #2
Přeložil: Jan Kantůrek
České vydání: hardback, 360 stran
Nakladatelství: Knižní klub, 2012

Meghan je dcera Letního krále Oberona- napůl férij a napůl člověk. Aby zachránila svého bratra Ethana, uzavřela dohodu se Zimním princem Ashem. Ethan je v bezpečí a Meghan musí dostát svému slovu a vrátit se s Ashem na Zimní dvůr. Přišla o své magické schopnosti, je na území, kde ji všichni nenávidí a Ash se k ní chová odtažitě, jakoby se mezi nimi nic nestalo. Aby toho nebylo málo, je ukradeno Žezlo ročních období a schyluje se k válce mezi Letním a Zimním dvorem. Meghan ví, že žezlo ukradli Železní férijové, ale nikdo jí nevěří. Aby Meghan zabránila krveprolití, musí žezlo najít, a nepomáhá jí přitom nikdo jiný, než Ash, její kamarád Puk, a Oceloř- jeden ze Železných férijů. 

Když jsem si víc než před rokem zakládala blog, v České republice už vyšla spousta knih s označením Young Adult, a ještě větší spousta jich teprve měla vyjít. První díl série o Železné víle byl jednou z nich. Na knížku jsem se neuvěřitelně těšila, protože ta obálka je prostě úžasná, a ani ohlasy nebyly nejhorší. Z Železného krále jsem byla nadšená a druhého dílu jsem se nemohla dočkat. S odstupem času, a se stoupajícím počtem přečtených knih, je mi více než jasné, že kdybych si dala re-reading Železného krále hodnocení by rapidně kleslo, protože ta kniha na pět hvězdiček rozhodně nemá. Druhý díl byl o dost lepší, pokud se vám líbil první, s velkou pravděpodobností vás dostane i tento. Ale pokud se vám Železný král nelíbil, Železná dcera není dost dobrá na to, abyste si ji zamilovali, takže od toho moc nečekejte.

"Ušetříme si čas a zabijeme jeden druhého hned, nebo to chceš nechat na později?"

Do Železné dcery jsem se pouštěla s obrovským nadšením, takže si představte ten šok, když mě kniha vůbec nebavila a já měla chuť s ní seknout. Jsem ráda, že jsem to neudělala. Jakmile se totiž dostaneme přes nudný začátek, kdy Meghan nedělá nic jiného než fňuká, čeká na nás akce- spousta akce. Jedna akční scéna následuje druhou a autorka nabírá vražedné tempo. Na své si přijdou i příznivci romantiky, ale Julie si s námi ráda hraje, takže romantických scén moc nečekejte. 

"Pořád ho ještě sekýruje ten bazilišek převlečený za jeho ženu?"

Měla jsem trošku problém s postavami. Nemůžu uvěřit, že se v obou knihách vyskytuje stejná hlavní hrdinka. Buď se Meghan příšerně změnila, nebo mám špatnou paměť, ale byla tak otravná i v prvním díle? Nerozhodná, neuvěřitelně ukňouraná a s trošku zpomaleným myšlením. Nedělala skoro nic jiného, než že myslela na Ashe. Ash sem, Ash tam, potřebuju Ahse, co asi dělá Ash? Chápu, že je zamilovaná, ale co je moc, to je moc. Když už jsem u toho Ashe. Jasně si pamatuju, že jsem z něj byla naprosto unešená, to mi nikdo nevymluví. Tak co se sakra stalo? Kam se poděl skvělý Ash, a kdo je tenhle pitomec? Čím dál víc začínám oceňovat Pukovu úžasnost a jeho smysl pro humor. Bez něj, by ta kniha byla příšerná. Ach jo... Měla jsem hrozný knižní vkus. 

"Nemusíš hned urážet bazilišky."

Co autorce zůstalo, je talent pro psaní. Julie to má prostě v sobě. Skvěle vykreslené prostředí pomůže čtenáři představit si svět, ve kterém se Meghan nachází. A že je to krásný svět! V prvním díle jsme se podívali blíže na Letní dvůr, ve druhém zase objevujeme záhady Zimního dvora. Tak mě zajímá, co asi bude ve třetím. Některé věci, které se děly na Zimním dvoře bych na vlastní oči rozhodně vidět nechtěla. Popisy byly vyvážené a byly na těch nejvhodnějších místech, takže se nemusíte bát, že budete číst akční scénu a autorka se tam najednou začne rozplývat o stromech. 

"Já jsem se staral o své dávno předtím, než jste tady ty a princezna začali řádit jako králíci.“

Jsem ráda, že nám zůstaly originální obálky, protože jsou nádherné. Obálka druhého dílu se mi sice líbí ze všech nejméně, přesto se jedná o opravdu povedenou obálku. Překladu taky nemám moc co vytknout, kromě pár překlepů. Hrozně se mi líbí poznámky pod čarou, kdy nám překladatel vysvětluje, co je to například klórišón. Pokud jste trochu jako já- ne, hudební nástroj to není. Google mi v tomhle taky moc nepomohl, takže díky Bohu za ty poznámky! Je tu ale jedna věc, která to všechno kazí, a to jest malá prodejnost. I přes kvalitu se knihy prostě neprodávají, a Knižní klub na nějakou dobu zastavil vydávání. Už to vypadalo, že dalších dílů se prostě nedočkáme, ale teď je to znovu na stole, a všichni fanoušci doufají, že se Knižní klub umoudří a sérii dovydá. Za mě tedy čtyři hvězdičky, a po tom příšerném konci si třetí díl přečtu za každou cenu, ať už v češtině, nebo v angličtině. 


5 komentářů:

  1. Sakra, musím se do toho co nejdřív pustit. Před tím mě to nijak nelákalo, ale když jsem četla The Immortal Rules, začalo mě to nějak víc zajímat. Asi to nebude tak dobré, ale nebojím se, že by se mi to nelíbilo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na TIR to určitě nemá- ani příběh a už vůbec ne postavy :D Ale je to fakt dobré :) Julie má psaní prostě v krvi.

      Vymazat
  2. Pekná recenzia 8) Mne sa 1. diel veeeľmi páčil. Rozhodne sa chystám na 2ku a ešte na tie medzinovelky v angličtine, všetko chcem z tohto sveta prečítať! 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju^^
      V tom případě budeš tu dvojku naprosto milovat! :D Taky bych si ráda přečetla všechno, i The Lost Prince vypadá dobře :)

      Vymazat
  3. Prosím o podepsání a šíření petice o vydání dalších dílů Iron Fey v CZ:
    http://e-petice.cz/petitions/petice-za-vydani-dalsich-dilu-iron-fey-julie-kagawa-.html?country=cz

    OdpovědětVymazat